(VIDEO) KURDI POTUKLI POBUNJENIKE: Zauzeli vojni aerodrom u Siriji
Foto: Youtube/Printscreen

Napreduju

(VIDEO) KURDI POTUKLI POBUNJENIKE: Zauzeli vojni aerodrom u Siriji

Planeta -
Kurdske snage, uz pomoć ruske avijacije, zauzele su bivši sirijski vojni aerodrom Menag u blizini granice sa Turskom, koji se nalazio pod kontrolom pubunjenika, saopštila je danas "Sirijska opservatorija za ljudska prava".

Monitoring grupa je potvrdila ranije izveštaje o žestokim borbama vođenim na aerodromu Menag između kurdskih snaga i sirijskih pobunjenika, dodajući da su avioni izveli najmanje 30 vazdušnih napada na položaje pobunjenika.

Pripadnici kurdske policije iskoristili su pažnju pobunjeničkih snaga koja je bila usmerena na veliku kopnenu ofanzivu državnih trupa koja je pokrenuta prošle nedelje na severu Alepa, u cilju zazuzimanja teritorije pod kontrolom pobunjenika, u oblasti u blizini glavnog graničnog prelaza sa Turskom.

Aerodrom se nalazi između dva puta koji vode do Alepa i Azaza na severu Sirije. Kurdske snage će s tog položaja moći lakše da idu u ofanzivu protiv džihadista iz Islamske države, dodala je opservatorija.

Više od 500 osoba, među kojima desetine civila, poginulo je od početka ofanzive sirijskih snaga na provinciju Alep.

Od 1. februara, kada je počela ofanziva sirijskih snaga, uz podršku ruske avijacije koja bombarduje uporišta pobunjenika, ubijeno je 506 ljudi, i među njima 23 dece.

Od početka te ofanzive, sirijske snage zauzele su više područja na severu provincije Alep i opkolile pobunjenike kod istoimenog grada u kome živi 350.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track