(VIDEO) LIBIJSKA PIJACA STRAVE: Svi migranti željni EVROPE prolaze kroz nju
Foto: AP 4 Sept 2015

Moderna trgovina robovima

(VIDEO) LIBIJSKA PIJACA STRAVE: Svi migranti željni EVROPE prolaze kroz nju

Planeta -

Novi podaci međunarodnih organizacija pokazuje da trgovci ljudima sve češće migrante razmenjuju kao robove i koriste ih kao besplatnu radnu snagu

Migranti koji iz Afrike pokušavaju doći do Evrope, prodaju se i kupuju kao robovi, na "pijacama robova" u Libiji, prenosi AJ+, Al Jazeera.

U intervjuima sa Međunarodnom organizacijom za migracije, brojni migranti su prepričali kako su bili prodavani i kupovani na parkiralištima i gradskim trgovima. Oni obrazovaniji postižu "više cene". Ali, na tim se pijacama migranti se prodaju za cenu od dva do petsto dolara. Nakon toga ih koriste kao radnu snagu. Žene kupuju "privatni klijenti", nakon čega su prisiljene na prostituciju. I muškarci i žene su prijavili slučajeve fizičkog zlostavljanja. Neki su rekli i da su bili prisiljeni da zovu svoju porodicu, i da su ih tukli dok su pričali telefonom, kako bi porodica čula da ih se muči. Neki uspeju pda pobegnu, ali drugi ostaju zarobljeni, i rade u nehumanim uslovima, sasvim besplatno.

Ove godine je preko 26 000 migranata prešlo Sredozemlje kako bi došlo do italijanske obale, a ne zna se koliko ih je poginulo na tome opasnom putu, objašnjava Al Jazeera.

(vijesti.rtl.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track