(VIDEO) LJUDSKI FAKTOR KRIV ZA SUDAR VOZOVA? Neko je isključio sistem za kočenje u slučaju sudara!
Foto: AP, 09.02.2016.

Istraga

(VIDEO) LJUDSKI FAKTOR KRIV ZA SUDAR VOZOVA? Neko je isključio sistem za kočenje u slučaju sudara!

Planeta -
Osoba odgovorna za promenu signalizacije izgleda da je isključila sistem za sprečavanje sudara kako bi ručno obavila taj posao, javlja Juronjuz.

Sistem za sprečavanje sudara, poznatiji kao PZB 90, instaliran je u nemačke vozove posle velikog udesa voza 2011. Zahvaljujući njemu, voz zakoči u slučaju da je propustio signal.

Spasioci su na mestu sudara dva voza na jugu Nemačke u kojem je poginulo deset ljudi danas pronašli dve crne kutije i tragaju za trećom.

Ministar saobraćaja Aleksander Dobrint izjavio je da kutije verovatno sadrže odgovor na uzrok nesreće, prenosi Gardijan. On je na pres konferenciji u gradu Bad Ajbling u Bavarskoj u blizini mesta nesreće opisao scene haosa koje je zatekao.

"Tamo su užasni prizori. Bilo je šokantno videti kako su dva voza smrskana i jedan se zario u drugi", kazao je ministar. On je dodao da su vozovi sigurno išli veoma velikom brzinom, kao i da je na toj deonici pruge maksimalna dozvoljena brzina 100 km na sat.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

U nesreći je poginulo najmanje deset ljudi, a desetine su povređene od kojih je devet u kritičnom stanju. Od siline sudara, jedan od vozova iskočio je iz šina, saopštila je policija, preneo je Rojters

(Juronjuz/Tanjug)

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track