(VIDEO) MAJKA SVIH PROMAŠAJA: Najmoćnija bomba SAD nije ni okrznula tunele džihadista!
Foto: Reuters, Vikipedia

Gde je pala

(VIDEO) MAJKA SVIH PROMAŠAJA: Najmoćnija bomba SAD nije ni okrznula tunele džihadista!

Planeta -

Pre 11 dana Amerikanci su na istoku Avganistana bacili gigantsku bombu sa 11 tona eksploziva. Cilj 'majke svih bombi', kako je još nazivaju, bio je da uništi kompleks tunela koji koristi vojska Islamske države.

Međutim ni posle desetak dana od eksplozije nije poznato koliko je džihadista ubijeno.

Preživeli majku svih bombi... Tuneli u Avganistanu koje koriste džihadisti ostali netaknuti (Foto Rojters)
Preživeli majku svih bombi... Tuneli u Avganistanu koje koriste džihadisti ostali netaknuti (Foto Rojters)

Avganistanske vlasti tvrde da je ubijeno stotinjak pripadnika ID, ali te informacije Amerikanci nisu mogli potvrditi. Po prvi put posle napada na mesto detonacije su stigli i novinari, a reporter Rojtersa izveštava da nije mnogo toga video. Na mestu pada razorne bombe vidi se spaljena zemlja i drveća, i razbacane cigle, međutim nema kratera , a neki tuneli koje su koristili teroristi ostali su netaknuti.

Dokaza o eventualnim žrtvama nema. Službenici američke vojske tvrde da nisu mogli ranije da pozovu novinare jer su morali da očiste to područje od preostalih terorista ID i talibana.

Reporteri koji su došli u Nangarhar tvrde da je teško odrediti i mesto pada bombe, jer nema nikakvog kratera, ali sudeći po iskrivljenom i spaljenom drveću može da se zaključi da je 'razarajući talas vreline' sve spržio.

Nekoliko stotina metara dalje od udara, Avganistanci su proučavali podzemne tunele koje su koriatili vpojnici ID. Ulaz u tunel je toliko mali da čovek prosečne visine jedva može da uđe unutra, a po celom kompleksu bili su razbacani električni kablovi, jastuci, tepisi, muška odeća.

Avganistanci kažu da je jedna pećina isključivo bila rezervisana za zarobljenike, ali da je u trenutku napada bombom bila prazna.

Amerikanci naglašavaju da ih ne zanima koliko je džihadista ubijeno u napadu, već da im je cilj bio da unište podzemni kompleks tunela i očiste područje od mina. To je potvrdio i američki ministar obrane Džejm Matis koji je doputovao u Avganistan.

Zvaničnici američke vojske procenjuju da u Avganistanu deluje između 600 i 800 boraca ID.

Međutim, Avganistanci naglašavaju da su od Bagdadijevih fanatika veći problem talibani koji su bili i ostali najdominantnija militantna grupa u Avganistanu. Uostalom, prošle nedelje su na severu zemlje u vojnoj bazi ubili 140 vojnika. Veruje se da je to bio najsmrtonosniji napad terorista još od 2001. kada su talibani svrgnuti sa vlasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja