(VIDEO) GADAFIJEVI MILIONI ZAKLJUČANI U SEFU: Problem je što niko ne zna šifru!
Foto: Reuters

Teška ekonomska kriza

(VIDEO) GADAFIJEVI MILIONI ZAKLJUČANI U SEFU: Problem je što niko ne zna šifru!

Planeta -

U gradu na istočnoj obali Libije postoji sef u kome se nalazi 184 miliona dolara i koji pripada libijskoj centralnoj banci i namenjen je isplati plata za vladine službenike.

Ipak, postoji problem, sef je zaključan, a petorocifrenu šifru za njega službenici centralne banke nemaju.

Druga vlada u Tripoliju koja ima tu šifru ne želi da je preda. Da stvar bude još gora novčići u sefu imaju Gadafijev lik, koji je svrgnut 2011. godine i zbog toga čak i da dođu do novčića, postoji problem kako ih pustiti u opticaj, kaže guverner centralne banke u istočnoj Libiji. Dodaje kako čeka isporuku novčanica iz inostranstva vrednih četiri milijarde dolara, ali će se na tu isporuku čekati još mesecima.

Zlatne i srebrne novčiće namerava da da trgovcima zlatom pod uslovom da ih pretope. Ali pre toga mora da uđe u sef i tu računa na pomoć stručnjaka. Ali, ni stručnjaci neće imati lak zadatak jer se planovi 48 godina starog sefa nalaze u Tripoliju.

Vlada u Tripoliju mesečno šalje 23 miliona dolara za plate, ali je to prema rečima guvernera samo deo onoga što je potrebno, čak 257 miliona dolara.

S obzirom na to da se Libija bori sa teškim ekonomskim problemima, zalihe zlatnih i srebrnih kovanica u vrednosti od 184 miliona daolara zaključanih u sefu još za vreme Gadafija u gradu Beida bili bi više nego dobrodošli.

Kao da nesreća zbog pada cene nafte nije bila dovoljna za energetski bogatu Libiju, zemlja se takođe suočava sa drugim probelima, dve rivalske vlade koje se od ubistva Gadafija 2011. bore jedna protiv druge, a tu je i opasnost od Islamske države.

(Express.hr/RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track