(VIDEO) VOJNI VRH RUSIJE: Erdogan, njegova porodica i vrh Turske umešani u kupovinu nafte od ISIL
Foto: Printscreen RT

Konferencija za novinare

(VIDEO) VOJNI VRH RUSIJE: Erdogan, njegova porodica i vrh Turske umešani u kupovinu nafte od ISIL

Planeta -
Iduće nedelje objavljujemo dokaze da Turska kupuje naftu od Islamske države, kažu na brifingu u Ministarstvu odbrane Rusije

Zamenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov izjavio je na današnjem brifingu za novinare u Ministarsvu odbrane da će Rusija sledeće nedelje objaviti činjenice o tome da Turska kupuje od ISIL naftu koju džihadisti crpe u oblastima koje su zauzeli u Iraku.

"Tuska je glavni korisnik nafte ukradene od legalnih vlasnika u Siriji i Iraku. Prema dostupnim informacijama, najviši politički rukovodioci Turske, predsednik Erdogan i njegova porodica, uključeni su u taj kriminalni posao", rekao je Antonov.

"Identifikovali smo tri glavne rute kojima se transportuje nafta... Na satelitskim snimcima vide se cisterne koje ulaze u Tursku", izjavio je Sergej Rudskoj, šef Glavnog operativnog direktorata Glavnog štaba vojske Rusije.

Jedna ruta vodi u turske luke Dortjol i Iskanerun na mediteransoj obali, odakle se nafta brodovima prevozi u druge države. Druga ruta ide u rafineriju Batman na severu Sirije, a treća u turski grad Džizre, gde se najviše prebacuje iračka nafta.

Samo 16. novembra snimljeno je 260 cisterni s naftom pred turskom granicom, kaže Rudskoj. ISIL zarađuje 3 miliona dolara dnevno od te trgovine.

Sergej Rudskoj: Identifikovali smo tri glavne rute kojima se transportuje nafta  (Foto: Printscreen RT)
Sergej Rudskoj: Identifikovali smo tri glavne rute kojima se transportuje nafta (Foto: Printscreen RT)

U protekla dva meseca u ruskim vazdušnim napadima uništena su 32 postrojenja džihadista za preradu nafte i 11 rafinerija, kaže Rudskoj.

"Da bismo porazili ISIL moramo da uništimo ilegalnu infratrukturu trgovine naftom", rekao je Antonov.

"Glavno odredište za naftu ukradenu iz Sirije je Turska. Objavićemo i dokaze", dodao je on.

Anatolij Antonov: Dokazi sledeće nedelje (Foto: Printscreen RT)
Anatolij Antonov: Dokazi sledeće nedelje (Foto: Printscreen RT)

Na brifingu je rečeono i da je proteklih nekoliko sedmica iz Turske u ISIL u Siriji otpravljeno 2.000 boraca, 250 bornih vozila i više stotina tona municije.

Redžep Tajip Erdogan izjavio je nedavno da će podneti ostavku ako Rusija podnese dokaz o umešanosti Turske u trgovinu naftom sa ISIL.

Rusija ne očekuje da će Erdogan podneti ostavku mada je to obećao, ali Moskvi to i nije cilj - to je unutrašnja stvar koja se tiče turskog naroda, prenosi Raša tudej.

(Raša tudej/Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track