(VIDEO) MISLILI DA ĆE ZAUVEK OSTATI POD LEDOM: Raskrinkan američki tajni vojni projekat LEDENI CRV
Foto: Printscreen Yt

Nisu računali na globalno zagrevanje

(VIDEO) MISLILI DA ĆE ZAUVEK OSTATI POD LEDOM: Raskrinkan američki tajni vojni projekat LEDENI CRV

Planeta -

Tajni grad američke vojske usred Grenlanda trebalo je da ostane večna misterija, ali porast temperature poslednjih decenija dao je priliku naučnicima da izbliza vide šta su to Amerikanci planirali za vreme Hladnog rata.

Vojni logor "Vek" osnovan je još 1959. godine na severozapadu Grenlanda, na nekih 200 kilometara od obale.

Zvali su ga "grad ispod leda", a napravljen je u okviru tajnog projekta "Ledeni crv". Glavna namena bila je smeštanje postrojenja za nuklearne projektile koji bi, u slučaju najgoreg scenarija, mogle da dosegnu do meta u tadašnjem Sovjetskom Savezu.

Ovako bi izgledala površina baze
Ovako bi izgledala površina baze

U lavirintu tunela osam metara ispod površine prostire se 4.000 kilometara u kojima su smeštene laboratorije, prodavnice, bolnica, kapelica, čak i bioskop. U to vreme tamo je živelo oko 200-tinjak vojnika. Vojska je ispod leda postavila i oko 600 projektila srednjeg dometa, a zanimljivo je to da vlada Damsle, kojoj je Grenland tada pripadao, nije imala pojma šta se tamo događa. Amerikanci su im samo rekli da prave običan vojni logor.

Međutim, logor "Vek" bio je sve samo ne običan. Tamo su naučnici testirali biološke, hemijske i nuklearne materijale, a inženjeri su vredno bušili led da bi napravili objekte u kojima bi se čuvalo skupoceno oružje.

"Mislili su da ih nikad neće otkriti", kaže naučnik i stručnjak za klimatske promene Vilijam Kolgan. "Tada, 1960-ih, nije ni postojao termin 'globalno zagrevanje'. Ali, klima se menja i sada je pitanje da li će ono što je zakopano i ostati dole", dodaje on misleći na nuklearni otpad koji sada opasno preti.

Amerikanci su ostavili na Grenlandu svoj nuklearni otpad (Foto: Printscreen YouTube)
Amerikanci su ostavili na Grenlandu svoj nuklearni otpad (Foto: Printscreen YouTube)

Projekt "Ledeni crv" propao je 1967, kada su inženjeri shvatili da bi stalno pomeranje leda i nestabilno vreme mogli da unište tajne tunele.Te godine Amerikanci su pokupili skupocenu opremu i otišli, ali ostavili su hemijski i nuklearni otpad. Mislili su da će ostati večno zatrpan ispod leda. Ali, nije tako.

Ostala su i postrojenja (Foto: Printscreen YouTube)
Ostala su i postrojenja (Foto: Printscreen YouTube)

Ove godine na Grenlandu je zabeležena rekordno visoka temperatura. Led se topi dvostruko brže nego u 20. veku i naučnici su s pravom zabrinuti šta će se dogoditi kada na površinu ispliva sve ono što je sakriveno pre više od 50 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track