(VIDEO) MISTERIJA LETA QZ8501: Leteo je na visini od čak 36.300 metara i samo nestao
Foto: AP

Teorije zavere

(VIDEO) MISTERIJA LETA QZ8501: Leteo je na visini od čak 36.300 metara i samo nestao

Planeta -
Avionom je upravljao iskusan pilot, vreme nije bilo ekstremno loše, avion je bio ispravan... Zašto je nestao?

DŽAKARTA - Avion na letu QZ8501 treća je letelica malezijske avio-kompanije koji je ove godine koji je nestao s radara, a u moru pretpostavki pet se najčešće pominju.

Poznato je da su zapadne obaveštajne agencije i vladini zvaničnici mnogih zemaljau često hvatani u laži u vezi s nestankom prethodna dva malezijska aviona aviona (MH370, od koga nema ni traga ni glasa od 8. marta, kad je nestao, i MH17, koji je oboren krajem jula na istoku Ukrajine). Zato se sada svi prisećaju mnogih drugih nestanaka aviona koji su još nerazjašnjena misterija i pitaju se da li je to slučaj i sa letom QZ8501.

Na društvenim mrežama uveliko kruže priče da je radar kontrole vazdušnog saobraćaja pokazivao da avion "Er Azije" leti na visini od 36.300 metara - i da nastavlja da se penje - ali brzinom od samo 353 čvorova, što je znatno ispod uobičajene. Ako je to tačno, onda imamo još jednu prvorazrednu misteriju. I dok spasioci nastavljaju potragu za objektima koje je australijski dron snimio u Javanskom moru na nekih 1.260 kilometara udaljenosti od mesta gde je QZ8501 nestao s radara, evo nekoliko teorija koje su se već pojavile u mnogim zapadnim medijima i društvenim mrežama

Udar oluje

Pilot je zatražio da poveća visinu leta pre nego što je avion nestao s radara, navodno da bi izbegao loše vreme. Kapetan Majk Vivijan, stručnjak za vazduhoplovstvo, kaže da oluja može se pojavi kao nekoliko hiljada metara visok stub iz koga grmi i seva, što može da izazove tešku štetu na avionu. Ipak, loše vreme nije retkost u tom području i piloti su obučeni da se nose s njima. Osim toga, Vivijan dodaje da je ipak malo verovatno da avion zbog oluje prosto nestane na tolikoj visini.

Problemi s ledom

Teorijski gledano, na velikim visinama avion može da uleti u ledene padavine i oluju i da zbog toga padne, kaže pilot Rej Karam Sing, koji dobro poznaje uslove nad Javanskim morem. On kaže da nije nemoguće da se pilot malezijskog aviona na letu QZ8501 našao u takvim okolnostima.

Potraga na Javanskom moru (Foto: AP)
Potraga na Javanskom moru (Foto: AP)

Avion je namerno oboren

Piloti avio-kompanije "Er Azija" održavaju komunikaciju s kontrolom leta sve vreme, kaže Dejvid Limaunt, operater bezbednosti leta. Pilot je obučen da istovremeno pilotira i obavlja navigaciju i komunikaciju. Indikativno je to što je komunikacija s kontrolom leta prestala baš pre nego što je avion nestao s radara.

"Nešto je očito omelo njihovu pažnju, tako da više nisu mogli da se posvete razgovoru s kontrolom. Mi ne znamo šta se dogodilo u tom trenutku, ali ništa ne ukazuje na to da je neko namerno srušio avion", kaže Limaunt.

Greška pilota

Indonežanski pilot bio je vrlo iskusan - imao je 20.000 sati letenja, kaže šef vazduhoplovne kompanije Toni Fernandes. Od tog impozantnog staža za "Er Azija" leteo je 7.000 sati, što znači da je dobro poznavao uslove na rutama te avio-kompanije. Zato stručnjaci misle da pad aviona ne može da bude greška pilota.

Oteli su ih vanzemaljci

Na ovu mogućnost ukazuju samo istraživači paranormalnih pojava. Zasad još niko nije obrazložio ovu teoriju u vezi sa QZ8501, ali istraživaći NLO kažu da je prosto previše nepoznanica koje stvaraju misteriju oko nestalog aviona, a nema nijednog logičnog objašnjenja. Zna se da je avion bio potpuno tehnički ispravan, dakle mogao je da izdrži mnogo gore vreme od onog u koje je uleteo. Takođe, avion pripada priznatoj avio-kompaniji, poznatoj po visokim bezbednosnim standardima. Istraživači NLO kažu da baš nedostatak logičnih objašnjenja ukazuje na to da su se umešali vanzemaljci, a osnovni argument im je to da je radar pokazivao da je QZ8501 na prevelikoj visini za jedan putnički avion - na visini koju čak ni najmoderniji vojni avioni ne mogu da dosegnu.

http://www.youtube.com/watch?v=CpMetWy2MFw

(Nacionalna geografija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja