(VIDEO) TAJNA RUSKOG BERMUDSKOG TROUGLA: Ovde nema ni istoka ni zapada, ni sevra ni juga!
Foto: Printscreen Tweet

Čudo u Kursku

(VIDEO) TAJNA RUSKOG BERMUDSKOG TROUGLA: Ovde nema ni istoka ni zapada, ni sevra ni juga!

Planeta -

I Rusija ima svoj "Bermudski trougao" koji je na zapadu zemlje.

Kurska magnetna anomalija je vezana za oblast blizu Kurska (530 km jugozapadno od Moskve). KMA predstavlja neobično ponašanje magnetne igle kompasa. Naime instrumenti koji rade na principu magneta ovde potpuno pobrljave i brkaju jug sa istokom i sever sa zapadom.

Osoba jednostavno ne zna gde se nalazi kao u nekom lavirintu.Ovo se dešava zbog sloja govozdene rude u rudarskom bazenu koji se smatra najvećim na svetu. U njemu je 30 milijardi tona rude, što je skoro 4 posto svih ispitanih svetskih rezervi.

Prvi put su na ovaj fenomen anomalnog magnetizma zemlje na tom mestu obratili pažnju ruski geografi još 1770-ih, ali je prva bušotina za vađenje gvozdene rude napravljena tek 1923. godine.

Rudarski basen zahvata teritorije Kurske, Belgorodske i Orlovske oblasti na jugozapadu Rusije i zauzima površinu od 160.000 kilometara kvadratnih. To je teritorija veća od zemalja poput Grčke, Severne Koreje, Bugarske ili Kube.

Danas na teritoriji magnetne anomalije rade tri rudarsko-prerađivačka kombinata, a jedan od njih je Stojlenski kombinat koji pripada ruskom gigantu NLMK.

(Ruska reč)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track