(VIDEO) MRTVIH NA SVE STRANE: Sirijski pobunjenici oslobodili nekoliko sela, ali ubijeno 35 civila!
Foto: Reuters

Nastavljene borbe

(VIDEO) MRTVIH NA SVE STRANE: Sirijski pobunjenici oslobodili nekoliko sela, ali ubijeno 35 civila!

Planeta -

Najmanje 35 ljudi, mahom civila, poginulo je prilikom današnje akcije sirijskh pobunjenika koji su uz pomoć Turske zauzeli brojna sela i gradove od kurdskih militantnih snaga na severu Sirije.

Turske vojne snage su bombardovanjem i granatiranjem ciljanih područja podržale sirijske pobunjenike.Ipak, najveha pomoć pobunjenicima bili su tenkovi koje je Turska poslala u Siriju kako bi pobunjenici ušli u oblasti pod opsadom Islamske države, prenosi AP.

Kako navodi američka agencija, operacija, nazvana "Štit Eufrat" ima za cilj i potiskivanje kurdskih snaga koje imaju podršku SAD. Turski zvaničnici nisu još dostupni za zvanični komentar.

Različite frakcije pobunjenika, koje podržava Turska, oslobodile su najmanje četiri sela i jedan grad od kurdske okupacije južno od Jarblusa.Jedno od oslobođenih mesta je Amarneh gde je došlo do najžešćih sukoba. Pobunjenici su na Internetu objavili i fotografije sela nakon oslobađanja.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u bombardovanjima ubijeno najmanje 20 civila u selu Beir Kouča, kao i da je još 15 ubijeno u jednom selu zapadno od Džerablusa. Novinska agencija kurdske poluautonomne oblasti navodi da je selo Beir Kouča "ostalo bez svih svojih stanovnika".

Sirijska državna novinska agencija SANA izveštava da je poginulo 20 civila, 50 ih je ranjeno u turskom artiljeriskom granatiranju i vazdušnim napadima nazivajući ih "turskim ugožavanjem sirijskog suvereniteta pod izgovorom borbe protiv Islamske države".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track