(VIDEO) NAJPOZNATIJA UBISTVA OTROVOM: Neka su trajala danima
Foto: Reuters

Stari metod

(VIDEO) NAJPOZNATIJA UBISTVA OTROVOM: Neka su trajala danima

Planeta -

Najpoznatiji atentati su trajali danima, ali neki su ipak preživeli. Slučaj ubistva odbeglog polubrata predsednika Severne Koreje Kim Džong Nama u Maleziji, poslednji je u nizu ovih slučajeva u istoriji.

Kim Džong Nam je takođe žrtva otrova, a prema navodima istrage žene tajni agenti su mu ubrizgale otrovOtrov je jedno od najomiljenijih oružja agenata raznih tajnih službi kada je potrebno eliminisati političkog protivnika.

To pokazuje i poslednji slučaj ubistva odbeglog polubrata predsednika Severne Koreje, Kim Džong Nama koji je ubijen u Maleziji.

Bugarski novinar i disident Georgi Markov, koji je od komunističkog režima Todora Živkova pobegao u London, ubijen je 1978. godine otrovnom kapsulom ispaljenom iz kišobrana agenta bugarske tajne službe.

Umro je nekoliko dana kasnije u londonskoj bolnici, a kapsula je bila natopljena otrovom ricinom.

Agenti izraelskog Mosada presreli su na ulici u Amanu u Jordanu 1997. godine čelnika Hamasa, Halida Mešala i pokušali da ga ubiju ubrizgavši mu u uho otrov s brzim delovanjem. Mešal je pao u komu, ali je preživeo pošto je Izrael pod međunarodnim pritiskom dostavio protivotrov. Uhapšeni agenti Mosada su posle toga pušteni i vraćeni u zemlju.

Tadašnji vođa ukrajinske opozicije Viktor Juščenko teško se razboleo posle ručka s agentima ukrajinske tajne službe 2004. godine. Lekari su njegovoj krvi pronašli 50.000 puta viši nivo otrova dioksina od normalnog. Juščenko je preživeo i postao predsednik Ukrajine, ali su posledice trovanja godinama bile vidljive na njegovom licu. Juščenko je tvrdio da je iza pokušaja ubistva stajala Moskva.

Kritičar Kremlja Aleksandar Litvinjenko otrovan je 2006. u Londonu čajem u kojem se nalazio visoko radioaktivni polonijum. Otrovu je trebalo tri nedelje da ga ubije. Uzrok smrti bila je akutna bolest radijacije. Britanska tajna služba je u istrazi sledila tragove koji su doveli do bivših pripadnika ruske tajne službe. Rusija je odbila da izruči osumnjičene.

(Vesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track