(VIDEO) NAJPRLJAVIJI TRIKOVI ISLAMSKE DRŽAVE: 8 prepreka koje će usporiti Iračane u osvajanju Mosula
Foto: Anadolija

Iračka opsada

(VIDEO) NAJPRLJAVIJI TRIKOVI ISLAMSKE DRŽAVE: 8 prepreka koje će usporiti Iračane u osvajanju Mosula

Planeta -

Velika bitka za Mosul koji je u rukama Islamske države, traje već više od nedelju dana i ne vidi joj se kraj.

Iako oružano nadmoćnija i daleko brojnija iračka vojska uz pomoć saveznika ne uspeva da ostvari značajnije pomake kod Mosula, piše CNN. Do sada su oslobodili 78 sela u okolini grada i ubili oko 800 džihadista, a komandanti koalicionih snaga strahuju da bi bitka za Mosul mogla da se otegne nedeljama, pa čak i mesecima. ID se, naime, dobro pripremio za obranu tog strateški važnog grada.

CNN piše o osam taktika kojima se koriste pripadnici ID kako bi obranili grad koji su zauzeli još 2014. godine i upravo u njemu proglasili svoj kalifat.1. PALJENJE NAFTNIH POLJA

Džihadistima su naftna polja veoma važna jer novcem od preprodaje nafte finansiraju kupovinu oružja i plaćaju svoje borce. Ali, u obrani Mosula ne prezaju ni od paljenja naftnih postrojenja kako bi gustim crnim dimom smanjili vidljivost i onemogućili savezničke avione u bombardovanju njihovih položaja, a time ujedno nastaju i šire se oblaci otrovne pare. ID je prošlog četvrtka zapalio i jedno skladište sumpora u blizini Mosula.

Znajući da se sprema velika ofanziva na Mosul, pripadnici ID na prilaznim putevima gradu i u okolnim selima postavili su mnogo mina i zakopali na stotine bombi, uglavnom improvizovanih naprava koje su sami izradili. Zajednička iračko-saveznička komanda objavila je da je u prvoj nedelji ofanzive otkrila i uništila dve fabrike ID za proizvodnju improvizovanih eksplozivnih naprava. Uništili su i oko 400 bombi iz kućne radinosti.“Postavili su ih svuda, ne samo po putevima već i u kućama. Ljudi koji se vraćaju svojim domovima otvore vrata kuće ili čak frižidera pa ih raznese bomba”, rekao je irački brigadni general Bajat Mzuri.

3. SAMOUBILAČKI NAPADI

Samoubilački napadi, bilo da je riječ o napadačima opasanima eksplozivom ili auto-bombama – postali su "zaštitni znak" Islamske države. Već u prvoj nedelji bitke za Mosul, iračka vojska objavila je da je uništila 127 takvih automobila-bombi.

4. PODZEMNI TUNELI

Jedan od ključnih delova obrambene taktike ID čini mreža podzemnih tunela koja im omogućava nesmetano kretanje dok traju vazdušni napadi na njihove položaje. U tunelima su im skladišta oružja, municija i hrana, a po potrebi ih koriste i za beg. Dopisnik CNN-a kaže da je video borce ID koji su bukvalno "propadali u zemlju" kada bi započelo savezničko bombardovanje.Neki oslobodioci Mosula svedoče da su u tunelima znali da pronađu još toplu hranu, što govori da su džihadisti uspevali da pobegnu kroz tunele u poslednjem momentu.

5. NAPADI IZA LEĐA

Kako su se iračke i savezničke snage približavale Mosulu, tako je ID pojačao napade u drugim područjima Iraka kako bi što više odvratio pažnju, a i vojne snage svojih neprijatelja.Tako su petog dana ofenzive na Mosul, džihadisti napali grad Kirkuk, 170 kilometara udaljen od Mosula, nastojeći tamo da otvore novi front. Također, izveli su i niz samoubilačkih napada na vladine zgrade.

6. UBISTVA IZ ODMAZDE

Tokom prošlog vikenda džihadisti su ponovno zauzeli selo Nimrud pored Mosula pa smesta, kao čin odmazde, ubili 40 stanovnika koji su prethodno pozdravili dolazak iračke vojske.ID se povukao iz sela čekajući da iračke trupe prođu kroz Nimrud ne ostavljajući za sobom vojsku koja bi osiguravala selo. Kada su prošli, džihadisti su se vratili u selo i počinili masakr nad civilima. Izveštaji sa terena govore da je ID na sličan način uspeo da vrati veći broj sela u okolini Mosula.

Strahuje se da bi džihadsti, u slučaju povlačenja iz Mosula, mogli da upotrijee civile kao živi štit. Slično se već dogodilo u Faludži gde su na taj način sprečili koalicijske snage da ih bombarduju iz vazduha. Civile su naterali da u dugačkoj koloni hodaju uz vozila kojima su bežali iz grada.Pre nekoliko dana u Mosulu su na sličan način "žrtvovali" 284 dečaka i odraslih muškaraca. Prema podacima UN-a, ID je iz selâ oko Mosula oteo 550 porodica sa namerom da ih iskoristi kao živi štit.

Nakon što su koalicijske snage predvođene SAD-om u više navrata uspešno upotrebile dronove u napadima na položaje ID, pa pomoću njih čak i likvidirale neke vođe džihadista, ID je takođe počeo da koristi svoje verzije tih letelica. Njihovi dronovi nisu, doduše, sofisticirani poput američkih i ne mogu da nose teško oružje, ali ih džihadisti koriste za izviđanja protivničkih položaja.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track