(VIDEO) OVO JE OTKRILA NASA: Od 1.284 novih planeta 550 liči na Zemlju, a na 9 verovatno ima života!
Foto: Facebook/screenshot

Najavili senzaciju

(VIDEO) OVO JE OTKRILA NASA: Od 1.284 novih planeta 550 liči na Zemlju, a na 9 verovatno ima života!

Planeta -

Izvan našeg solarnog sistema postoji još 1.284 planeta, od kojih bi skoro 550 moglo da liči na Zemlju, objavila je danas Američka svemirska agencija (NASA) saopštavajući otkrića svog svemirskog teleskopa Keplera. Najzanimljivije od svega je da se 9 planeta nalazi u naseljivoj zoni gde postoje uslovi za postojanje vode.

"Ovime je broj potvrđenih Keplerovih planeta gotovo dvostruko veći", izjavila je Elen Stofan iz NASA i dodala kako im to daje novu nadu da će blizu zvezde slične Suncu pronaći drugu Zemlju. Teleskop Kepler inače planete otkriva tako što proučava male promene u svetlosti koje se dogode kad ispred dalekih zvezda prođe planeta - baš kao što je to bilo u ponedeljak kad smo posmatrali tranzit Merkura.

In case you missed it: Our Kepler mission verified 1,284 new planets, of which 550 planets are small, possibly rocky and...

Posted by NASA - National Aeronautics and Space Administration on Tuesday, May 10, 2016

Među ovim ogromnim brojem planeta njih gotovo 550 bi mogle biti stenovite poput Zemlje, dok stotinu planeta veličinom i odgovara našem Zemlji. No, ono što je još zanimljivije je da ih je devet unutar zone u kojoj je moguć život - odnosno temperature bi mogle biti takve da voda ostane u tekućem stanju. Tako je sada broj takvih poznatih planeta skočio ukupno na 21.

"Zahvaljujući teleskopu Kepler i istraživačkoj nauci sada znamo da u svemiru verovatno ima više planeta od zvezda", rekao je Pol Herc iz NASA i dodao da ta spoznaja od krucijalnog značaja za buduće misije koje su potrebne da bi otkrili jesmo li sami u svemiru.

Svemirska opservatorija Kepler, koja je lansirana 2009. godine skenira 150.000 zvezda tragajući za znacima tela u orbiti, naročito onih koji bi mogli da podrže život.

"Od skoro 5.000 potencijalnih planeta pronađenih do danas, sada je provereno više od 3.200 a 2.325 njih je otriveno pomoću Keplera", navela je NASA u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja