(VIDEO) NAŠLI RUPU U ZAKONU: Tajvan prvi u Aziji priznao gej brakove
Foto: EPA

Legalizacija

(VIDEO) NAŠLI RUPU U ZAKONU: Tajvan prvi u Aziji priznao gej brakove

Planeta -

TAJPEJ - Ustavni sud Tajvana danas je odobrio sklapanje brakova među pripadnicima istog pola, čime je ovo ostrvo prvo u Aziji priznalo gej brakove.

Sud je danas zaključio da su važećim zakonom, koji ne dopušta sklapanje istopolnih brakova, prekršena dva člana Ustava Republike Kine, zvaničnog naziva Tajvana.

U sudskoj odluci se navodi da vlasti moraju ili da donesu novi zakon, ili da izmene sadašnji, u roku od dve godine, a ako to i ne učine, istopolni parovi će moći da ozvanične svoj brak jednostavnim dostavljanjem dokumenta.

"Odluka o odobrenju gej brakova doprineće socijalnoj stabilnosti i zaštititi ljudsko dostojanstvo", navodi se u saopštenju suda.

Stotine pristalica istopolnih brakova, koji su se okupili ispred parlamenta u centru Tajpeja, sa usklicima oduševljenja i suzama radosnicama dočekali su vest o sudskoj odluci prema kojoj je dosadašnja zakonska praksa kršila ustavom zagarontovu slobodu braka i jednakosti.

Istovremeno, ispred sedišta suda u Tajpeju gnevni protivnici gej brakova udarali su u bubnjeve u znak proteste zbog sudske odluke, uzvikujući "nepravda" i "grešnici", i pozivajući predsednika suda da podnese ostavku. I vladajuća i glavna opoziciona partija podržavaju legalizaciju istopolnih brakova, kao i većina javnosti i predsednica Cai Ing-ven.

Homoseksualci na Tajvanu oformili su efikasan lobi proteklih godina, a godišnja gej parada privlači desetine hiljada učesnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track