(VIDEO) NAUČNICI STVORILI ČOVEKA-SVINJU: Embrion uništen u poslednjem trenutku
Foto: AP

Stravično

(VIDEO) NAUČNICI STVORILI ČOVEKA-SVINJU: Embrion uništen u poslednjem trenutku

Planeta -

Naučnici su stvorili hibrid čoveka i svinje u laboratoriji.

Embrion je raskinut pre nego što je potencijalna "himera" životinja mogla da se rodi. Ali je to svejedno pionirski razvoj, koji sugeriše da bi moglo biti moguće stvoriti takve embriona i ostaviti ih dok se ne rode.

Naučnici se nadaju da na kraju mogu porasti i stvoriti funkcionalne organe i tkiva koja se mogu koristiti za transplantaciju. Takvi hibridi mogu takođe biti korišćeni za stvari poput testiranja na drogu, jer bi reagovali na isti način kao i ljudi.

Naučnici su u naučnom časopisu Ćelija objavili da su napori da se razvije embrion svinje i čoveka pokazali teži nego što se očekivalo. Čak i nakon decenija pokušaja, naučnici se bore da matične ćelije u petri posudama postanu potpuno funkcionalne odrasle ćelije, a kamoli trodimenzionalna tkiva i organi koji mogu biti potrebni.

"To je kao kada pokušate da uradite duplikat ključa. Duplikat izgleda skoro identično, ali kada dođete kući, to ne otvara vrata. Postoji nešto što se ne radi ispravno", rekao je profesor Izpisua Belmonte.

"Mislili smo da će rast ljudske ćelije u životinji biti mnogo plodniji. Još uvek imamo mnogo toga da naučimo o ranom razvoju ćelija", dodao je on.Huan Karlos Izpisua Belmonte, vodeći istraživač studije, rekao je da je sledeći izazov da se poboljša efikasnost i od ljudskih ćelija formira određeni organ kod svinja."

Ranije su istraživači započeli stvaranje himere pacova i miša, uvođenjem ćelija pacova u mišji embrion i puštajući ih da rastu. Takva istraživanja su bila uspešna, i doveo 2010. godine do stvaranja miša koji je imao pankreas formiran od ćelija pacova.

Iste tehnika bi moglo da se koristi u kombinovanju ljudske i svinjske ćelije.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track