(VIDEO) DA LI JE OVO REALNO: Oni žive na minus 70 stepeni!
Foto: Profimedia

ako pomislite da vam je hladno

(VIDEO) DA LI JE OVO REALNO: Oni žive na minus 70 stepeni!

Planeta -

Sa prosečnom januarskom temperaturom od -50 stepeni Celzijusevih i rekordom od -71,2, Ojmjakon je nahladnije naseljeno mesto na svetu.

Kako prenodi Dejli mejl selo od 500-injak stanovnika smešteno je u regionu Sibira kojoj je glavni grad Jakutsk (koji je sa svoje strane najhladniji grad na svetu).

Novozelandski fotograf Amos Čeple prošao je put od Jakutska do Omjakona i zabilježio prizore koji oduzimaju dah.

“Kada sam izašao na, prvo sam osetio kao da me hladnoća fizički prima za noge. A slina mi se ponekad smrznula u ustima u male iglice koje su mi bockale usne” priseća se fotograf izlaska iz aviona u Jakutsku. A on je izašao na “samo” -47. U Omjakonu, najniža temperatura ikada izmerena je -71,2.

I dok u brojnim gradovima Evrope malo snega zaustavlja život, ovi Sibirci koji žive od uzgoja losova navikli su na surove uslove još od najmanjih nogu – škola prestaje s radom tek ako temperatura padne ispod -52.

Modernih pogodnosti nema – pre svega jer malo što može podnijeti tolike ekstreme. Mastilo u olovkama se smrzava, naočale se slede i lepe za lice a ne rade čak ni baterije. Već i obavljanje nužde postaje prava pustolovina jer većina kuća ima poljski WC, obzirom na to da kanalizaciju nije moguće iskopati.

U većini situacija, meštani ostavljaju upaljene automobile jer ih jednostavno ne bi mogli upaliti. Jedina alternativa je parkiranje u zagrejanoj garaži.

Domovi se greju na drva i ugalj, a mesna elektrana (i toplana) brine se za infraksturu.

Ako dođe do problema sa dostavom uglja elektrana počne da ložiti drva, a ako se iz bilo kojeg razloga ugasi, cevi se smrzavaju i pucaju već za pet, šest sati.

(Danas.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track