(VIDEO) OBAMA I CIPRAS U ATINI: Odnosi SAD i Grčke se neće promeniti u budućnosti
Foto: Reuters

Zajednička konferencija za štampu

(VIDEO) OBAMA I CIPRAS U ATINI: Odnosi SAD i Grčke se neće promeniti u budućnosti

Planeta -

Odlazeći predsednik SAD, Barak Obama jutros je doputovao u Atinu čime je počeo poslednju zvaničnu posetu inostranstvu tokom koje će boraviti u Grčkoj, Nemačkoj i Peruu.

Obama je govorio u Atini na zajedničkoj konferenciji sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je danas da je američka privreda imala bolje pokazatelje od evropske poslednjih godina zahvaljujući tome što je američki predsednik Barak Obama bio posvećen politici zapošljavanja dok se Evropa koncentrisala na štednju.

Mada su neki u SAD nezadovoljni ekonomskim rastom zemlje od finansijske krize 2008. godine Cipras je rekao da je SAD zabeležila "impresivan" rast dok su evropske privrede bile zarobljene u "stagnaciji".

Cipras je takođe naveo da Grčka polako ali sigurno smanjuje nezaposlenost i vraća poverenje u privredu zemlje.

Obama je pozdravio "neverovatno saosećanje" Grka tokom prošlogodišnje migrantske krize i ocenio da oni zaslužuju da dobiju "ljubav celog sveta".

"Želim javno da se zahvalim grčkom narodu na odgovoru na migrantsku krizu", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Ciprasom.

Uoči sastanka sa grčkim premijerom Obama je rekao da samo štednja ne može doneti prosperitet grčkom narodu i da će za to biti potrebno olakšanje dugova i druge strategije.

Obama vrši pritisak na Evropu da odobri otpisivanje dela duga Grčkoj dok ona nastavlja svojim putem ekonomskog oporavka. Američki predsednik je rekao da reforme koje je sprovela grčka vlada nisu bile lake ali da su bile potrebne i da će dugoročno učiniti privredu zemlje konkurentnom.

Obama je rekao na zajedničkoj konferenciji za štampu sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom da izbor Donalda Trampa u SAD i britansko glasanje da izađe iz Evropske unije odražavaju potrebu da počne da se rešava strahovanje ljudi da "njihova deca neće živeti tako dobro kao oni".

Obama je bio skeptičan o tome da novi ponuđeni recepti mogu da zadovolje frustracije i bes koji su bili očigledni na ovim izborima. U odbranu svoje politike on je rekao da se tokom proteklih osam godina uhvatio direktno u koštac sa ekonomskim problemima i ocenio da je sada "zemlja nesumnjivo u boljem stanju".

Cipras je predvideo da u bliskoj budućnosti neće mnogo da se promeni u odnosima između EU, Grčke i SAD.

Obama će sutra posetiti atinski Akropolj i održati govor o demokratiji i globalizaciji, a potom će otputovati za Berlin. Obama će iz Nemačke otići u Peru, na ekonomski samit, a u subotu će se vratiti u Vašington .

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track