(VIDEO) DOŠAO, VIDEO, POBEDIO: Tramp prvi put pred Kongresom, dočekali ga ovacijama
Foto: Reuter 01.03.2017.

Pokrenuo pitanja od značaja

(VIDEO) DOŠAO, VIDEO, POBEDIO: Tramp prvi put pred Kongresom, dočekali ga ovacijama

Planeta -

U svom prvom obraćanju pred Kongresom, američki predsednik Donald Tramp govorio je o pitanjima ekonomske politike, zdravstva, infrastrukture i vojne potrošnje, kao i borbi protiv terorizma.

Tramp je svoje obraćanje započeo osudom pretnji jevrejskim centrima i incidenata na jevrejskim grobljima, koji su se dogodili u zemlji u poslednjih mesec dana.

Zakon o zdravstvenoj nezi

Američki predsednik je pozvao Kongres da ukine i zameni Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj nezi, poznat kao "Obamaker".

"Pozivam Kongres da ukine i zameni "Obamaker", reformama koje proširuju izbor, povećavaju pristup, smanjuju troškove, i u isto vreme, pružaju bolju zdravstvenu negu", rekao je Tramp.

Zid prema Meksiku

Govoreći o izgradnji graničnog zida između SAD-a i, Tramp je rekao da će izgradnja početi pre vremena.

"Mi ćemo uskoro početi izgradnju velikog zida duž naše južne granice", rekao je.

"To će biti pokrenuto pre roka, a kada bude završeno, to će biti vrlo učinkovito oružje protiv droge i kriminala."

Imigracija

Tramp je naveo i svoje viđenje o pitanju imigracije, obećavajući sveobuhvatnu reformu koju treba sprovesti. On je naglasio da SAD moraju da promene sadašnji sistem korišćenja niže kvalifikovane imigracije i usvojiti sistem koji će se bazirati na zaslugama.

"To će vam uštedeti bezbroj dolara, podići radničke plate, i pomoći borbi porodica - uključujući i doseljenike - koji ulaze u srednju klasu ", rekao je Tramp.

Tramp je istakao uverenje da je učinkovita reforma imigracije moguća u SAD-u.

"Verujem da je prava i pozitivna reforma imigracije moguća, sve dok smo usresređeni na sledeće ciljeve: poboljšanje radnih mesta i plata za Amerikance, jačanje naše nacionalne bezbednosti i vraćanje poštovanja našim zakonima", rekao je Tramp.

Podrška za sprovođenje zakona

Predsednik SAD je skrenuo pažnju i na visoku stopu kriminala u zemlji, dajući snažnu podršku jačanju učinkovitosti sprovođenja zakona u zemlji.

"Stopa ubistava dosad ove godine je bila još veća... Moramo graditi mostove saradnje i poverenja, a ne nositi teret nejedinstva i podela", rekao je i dodao: "Policija i šerifi su članovi naše zajednice."

Istorijska poreska reforma

Američka administracija priprema veliku poresku reformu koja će omogućiti američkim kompanijama da se takmiče bilo gde u svetu, rekao je Tramp.

"Moj ekonomski tim razvija istorijsku poresku reformu koja će smanjiti stopu poreza našim kompanijama", rekao je.

Obnova infrastrukture

Govoreći o lošem stanju infrastrukture za koju dugo vremena nije izdvajno dovoljno sredstava, Tramp je obećao da će zatražiti od Kongresa da odobri zakon za ulaganje miliona dolara za obnovu.

"Ja ću pitati Kongres da odobri zakon koji će obezbediti trilion dolara (hiljadu milijardi) ulaganja u infrastrukturu SAD-a, obezbeđen kroz javni i privatni kapital, stvarajući na taj način milione novih radnih mesta", rekao je.

Tramp je dodao da je SAD potrošila oko 6 triliona dolara na Bliskom istoku, što bi bilo dovoljno za obnovu infrastrukture najmanje dva puta.

Borba protiv terorizma

Govoreći o globalnoj borbi s terorizmom, Tramp je obećao da će SAD surađivati ​​s saveznicima, uključujući i one u muslimanskom svetu.

"Mi ćemo raditi s našim saveznicima, uključujući i naše prijatelje i saveznike u muslimanskom svetu, kako bi pobedili zlog neprijatelja", rekao je Tramp.

(Sputnjik, RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track