(VIDEO) OD PODRŠKE I NAKLONOSTI DO SUKOBA I RATA: Neobičan odnos Trampa i Putina
Foto: AP, Profimedia

Klackalica

(VIDEO) OD PODRŠKE I NAKLONOSTI DO SUKOBA I RATA: Neobičan odnos Trampa i Putina

Planeta -

Nedugo posle raketnog napada SAD na bazu sirijske vojske, odnosi Amerike i Rusije su po oceni ruskih zvaničnika dostigli najniži nivo. Isto se može reći i za odnose lidera dve zemlje.

Donald Tramp je mnogo pre nego što je postao predsednički kandidat i kasnie predsednik SAD kritikovao mnoge - Meksikance, Papu, Britance, NATO...ali ne i predsednika Rusije.

Donosimo hronologiju odnosa dva najmoćnija čoveka na svetu.

Jun 2013

Tramp tvituje "Da li mislite da će Vladimir Putin doći na takmičenje Mis Junivers - i ako to uradi da li će postati moj prijatelj"

Decembar 2015

Na početku predsedničke trke Putin je hvalio Trampa kao talentovanog, vedrog i popularnog. Tramp je na pohvale odgovorio da mu je čast da dobije pohvale od lidera kakav je Putin, i branio je Putinov režim tvrdnjom da je i Amerika ubijala mnogo.

Mart 2016

Tramp zapošljava Pola Manaforta kao svog menadžera kampanje. Manafort je bio odgovoran za izbor bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča čiju sliku u javnosti je popravio a kada je Janukovič pobedio služio je kao njegov viši savetnik.

Jul 2016

U intervjuu sa Džordžom Stefanopulosom, Tramp insistira da su dobar odnos i zajednički interesi sa Rusijom važniji od navodne ruske odgovornosti za akciju u Ukrajini. On dovodi u pitanje koliko je stvarno Rusija odgovorna, i signalizira da će možda da prizna referendum na Krimu.

Jul 2016

Nekoliko dana pre dana pre partijske konferencije Demokrata, Vikiliks objavljuje interne mailove iz Nacionalnog komiteta demokrata koji otkrivaju naklonost ka Hilari Klinton u odnosu na Bernija Sandersa, što izaziva veliku ogorčenost kod pristalica Sandersa i ostavku predsednice DNC Debi Vaserman Šulc.

Avgust 2016

Magazin Politiko izlazi sa člankom pod naslovom "Tramp promenio mišljenje o Ukrajini, nakon što je angažovao Manaforta". Tramp izgleda da je promenio svoj stav o Ukrajini, tvrdeći da bi pokušaj promene nelegalne aneksije Krima mogao da započne Treći svetski rat i daje izjave koje su više razumevanja prema ruskim strateškim interesima. U septembru 2015. godine, Tramp je izjavio da je Rusija "nikada nije trebalo da se prisvoji Krim".Sredinom avgusta 2016

Nacionalni biro za borbu protiv korupcije Ukrajine objavljuje tajne isplate Janukovičevog režima, među njima i 12,7 miliona gotovinskih isplata Manafortu za razne usluge, uključujući i taksu za posredovanje za prodaju određenih ukrajinskih preduzeća ruskim biznismenima. Ukrajinska vlada takođe počinje istragu veze Manaforta sa brojnim ofšor fiktivnim kompanijama koje je Janukovič koristio za pranje novca.Avgust 19, 2016

Usred kontroverzi i napada iz štampe, (uključujući i Foks Njuz) Pol Manafort daje ostavku na mesto predsednika kampanje Trampa, a na njegovo mesto dolazi Stiv Benon.

Decembar 23, 2016

Tramp tvituje svoju podršku Putinovih kritika američkih demokrata i ismevanje Demokratske stranke i Hilari kao loših gubitnika.

Decembar 29, 2016

Kada je od Trampa zatraženo da razjasni svoju poziciju u odnosu na ruske sankcije kao odgovor na sajber hakovanje, Tramp izbegava odgovor rekavši da treba da "nastavimo sa našim životima", i da su računari "zakomplikovali naše živote".Početkom januara 2017

Tramp uporno odbija da prizna rusko hakovanje, čak i nakon sastanka sa liderima američke obaveštajne zajednice, od kojih su svih 17 potvrdili da je Rusija stoji iza sajber-napada. Tramp je imao strahovanja da dokazi ruskog hakovanja mogu dovesti uppitanje njegovu izborne pobede kao nelegitimane.

Januar 11, 2017

Britanski špijun Kristofer Stil navodi da Rusija ima kompromitujći materijal o Trumpu, uključujući i video njega sa prostitutkama u Moskvi.

Januar 30, 2017

Ubrzo posle telefonsmkog razgovra Putin / Tramp, separatisti u Donjecku lansiraju raketne napade

Februar 1, 2017

Bivši direktor Eksona Reks Tilerson je potvrđen kao državni sekretar. On nema iskustva u vladi ali ima istoriju veoma jakih poslovnih veze sa Rusijom, čak je Ordenom prijateljstva nagrađen od Putina u 2013.

Februar 2, 2017

Senator Džon Mekejn kaže da Rusija testira Trampa i traži jaču podršku za Ukrajinu.

Februar 3, 2017

Uprkos snažnim izjavama podrške SAD Ukrajini od strane američkog ambasadora u UN Niki Hejli ugledni ukrajinski novinari zaključuju da su SAD napustile Ukrajinu.

Februar 3, 2017

Demokratski senator Ron Vajden veruje da puna istraga o Trampovim vezama sa Rusijom treba da se nastavi, i bude obelodanjena.

Februar 10, 2017

Isplivali su podaci koji otkrivaju da je Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin razgovarao o sankcijama sa Rusijom krajem decembra nakon što je Obamina administracija proterala ruske diplomate kao kaznu za mešanje u izbore. U odgovoru bez presedana Putin nije vratio milo za drago jer je imao Flinovo uveravanje.

Mart 2017

Tramp je rekao za ruskog predsednika Vladimira Putina da je "tvrd orah". On je to rekao u intervjuu za tv "Fox njus", kada su ga upitali da u dve reči opiše različite ljude iz sfere politike i zabave, preneo je Sputnjik. "Ne znam ga, ali je sigurno tvrd orah. Ne znam šta on radi za Rusiju, ali ćemo u nekom trenutku saznati", rekao je Tramp.

April 2017

Tramp je poručio je Putinu da mu SAD pružaju "punu podršku" u odgovoru na napad na metro stanicu u Sankt Peterburgu, saopštila je Bela kuća.

April 2017

Putin je izrazio verovanje da američki napadi na bazu sirijske vojske predstavljaju ozbiljnu prepreku stvaranju međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma. "Putin je osudio napad Sjedinenih Države na Siriju. i nazvao ga agresijom na suverenu državu i kršenje međunarodnog prava", izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

(EPK/Hafington Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track