(VIDEO) OD SMOGA NE VIDE PRST PRED OKOM: Nju Delhi zatvara škole na tri dana zbog zagađenja vazduha
Foto: AP

Strahovito zagađenje

(VIDEO) OD SMOGA NE VIDE PRST PRED OKOM: Nju Delhi zatvara škole na tri dana zbog zagađenja vazduha

Planeta -

Vlasti prestonice Indije najavile su danas niz mera u borbi protiv ogromnog zagađenja vazduha, uključujući trodnevno zatvaranje škola, prekid radova na gradilištima i polivanje ulica vodom da se smanji prašina.

U Nju Delhiju je juče izmeren nivo sitnih čestica PM2,5 od preko 900 mikrograma po kubnom metru, što je i 90 puta više od nivoa koji Svetska zdravstvena organizacija smatra bezbednim i 15 puta više od norme indijske vlade.

Posebno visoko zagađenje za vikend usledilo je posle nedelju dana stalnog "sivog" smoga.

Nije magla, nego smog (Foto: AP)
Nije magla, nego smog (Foto: AP)

Glavni ministar grada Arvind Kedžrival rekao je novinarima posle hitnog sastanka vlade da škole neće raditi tri dana i da će sva aktivnost na gradilištima biti obustavljena najmanje pet dana. On je takođe rekao da će jedna elektrana na ugalj, na obodu grada, biti zatvorena 10 dana.

Među merama je i desetodnevna zabrana upotrebe svih generatora struje na dizel, osim na mestima kao što su bolnice i za prenos signala mobilne telefonije. Od četvrtka svi glavni putevi u gradu će se čistiti usisivačima jednom nedeljno.

Foto: AP
Foto: AP

Ministar je rekao da, međutim, na zagađenje u Nju Delhiju u velikoj meri utiče paljenje slame od useva u susednim državama. Pre početka zime poljoprivrednici u državama Pendžab, Harjana i Utar Pradeš počnu da pale slamu preostalu od riže da bi očistili polja za nova sađenje žitarica i drugih useva.

Foto: AP
Foto: AP

Centar za nauku i okolinu, sa sedištem u Nju Delhiju, saopštio je da državni podaci pokazuju da je smog koji je obavio grad poslednjih nedelju dana bio "najgori" u poslednjih 17 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track