(VIDEO) ON JE BIO GEBELS ISLAMSKE DRŽAVE: Ubijen nemački reper koji se pridružio džihadistima
Foto: Youtube/Printscreen

Uspon i pad

(VIDEO) ON JE BIO GEBELS ISLAMSKE DRŽAVE: Ubijen nemački reper koji se pridružio džihadistima

Planeta -
Repovao je pod imenom Deso Dogg, a stajao je iza većine snimaka u kojima se traži krv Evropljana

Nemac Denis Kuspert koji je prozvan Gebelsom Islamske države ubijen je u napadu američke avijacije u sirijskom gradu Raka.

Kako prenose britanski mediji, 39-godišnjak koji se u domovini bavio rep muzikom pod pseudonimom Deso Dogg, smatra se realizatorom većine propagandnih snimaka terorističke organizacije u kojima Džihadi Džon ubija strane zarobljenike.

Denis (desno) sa džihadistima, Foto: Youtube/Printscreen
Denis (desno) sa džihadistima, Foto: Youtube/Printscreen

Portparolka američkog Ministarstva odbrane Elisa Smit je potvrdila da je Kuspert ubijen 16. oktobra u blizini Rake, grada koji se smatra nezvaničnom prestonicom Islamske države u Siriji.

Pored uloge iza kamera, Kuspert se pojavio u jednom od snimaka i pozvao na terorističke akcije u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj, uz poruku da džihadisti hoće krv Evropljana.

Izvori bliski Islamskoj državi su u aprilu 2014. javili da je Kuspert ubijen u Siriji, ali su kasnije ti navodi demantovani. Nemac, koji je kasnije promenio ime u Abu Tala al Almani je u Ujedinjenim nacijama registrovan kao simpatizer Al Kaide.

“Kuspert je bio strani borac u redovima terorista i operativac Islamske države koji je koristio društvene mreže kako bi regrutovao mlade“, navela je Smitova.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track