(VIDEO) ONE PRKOSE GOLIM GRUDIMA: Žensko oružje od koga muškarci ne beže!
Foto: AP

Protesti u toplesu

(VIDEO) ONE PRKOSE GOLIM GRUDIMA: Žensko oružje od koga muškarci ne beže!

Planeta -

U Argentini se od pre tri nedelje sporadično održavaju protesti za koje bi većina muškaraca žarko volela da potraju što duže, kao i da potpunosti uspeju!

Naravno, radi se protestu Argentinki za pravo da se na plažama sunčaju u toplesu. Kao što dolikuje cilju, učesnice protesta demonstriraju bez gornjeg dela odeće ponosno pokazujući grudi na kojima često napišu parolu - Ja sam slobodna!

Povod za organizovanje protesta koji su u poslednje vreme sve masovniji je incident od pre tri nedelje kada je u gradiću Nekočea, koji se nalazi oko 500 kilometarajužno od prestonice Buenos Ajresa, grupa od 20 policajaca trima ženama naredilo da obuku godnji deo kostimaili da se udalje sa plaže.Incident je privukao veliku pažnju javnosti, koja pod teretom ekonomske krize ima sve manje sluha za prekoračenje ovlašćenja.

"Ovaj mačo način razmišljanja mora da se okonča. Mi smo vlasnice naših tela i možemo da ih pokazujemo ako želimo. Žene nisu roba", rekla je Noelia (28), jedna od učesnica protesta.

Ukrajinke u akciji

Protest Femena u katedrali u Kelnu (Foto: Printscreen YouTube)
Protest Femena u katedrali u Kelnu (Foto: Printscreen YouTube)

Protesti u toplesu nisu novost. Za najpoznatije proteste bez gornjeg dela odeće svakako su najzaslužnije su pripadnice radikalne feminističke ukrajinske grupe FEMEN. Ova grupa je osnovana još 2008. godine sa prevashodnim ciljem da se bori za zaštitu prava žena.

Vremenom su razgolićene pripadnice FEMEN-a održale na desetine protestaširom sveta boreći seprotiv seks turizma, religijskih institucija, homofobije, seksiszma i drugih po njima neprihvatljivih pojava u društvu. Sedište grupe nalazi se u Parizu, a ogranak u rodnom Kijevu je zatovren od 2013. jer je ratom uzdrmana Ukrajina postala previše opasna za njihovu borbu u kojoj nema zaštićenih.

Protiv pripadnica FEMEN-a pokrenuto je više krivičnih postupaka, a optužbe se uglavnom odnose na huliganizam i nepoštovanje državnih simbola.Grupa koja broji oko 500 članica ima podružnice u Varšavi, Cirihu, Rimu,Tel Avivu i Rio de Žaneiru. Njene ponosne članice dolaze između ostalog iz Brazila, Nemačke, Kanade, SAD, Italije, Bugarske, Tunisa...

U septembru 2013. grupa se našla pod žestokim kritikama feministkinja nakon što je jedan australijski dokumentari film otkrio da iza FEMEN-a stoji muškarac - Viktor Svjatski, koji otvoreno govori o njenom osnivanju i kako članice ne bi imale petlju da osnuju grupu da nije bilo njega.

Svetski Dan toplesa

Detalj sa protesta u toplesu u Njujorku (Foto: AP)
Detalj sa protesta u toplesu u Njujorku (Foto: AP)

Za razliku od Ukrajinki koje sporadično organizuju proteste postoji i svetski Dan toplesa, koji je pokrenula organizacija iz Nevade (SAD) pod nazivom "Go Topless", kako bi promovisala jednakost među polovima i ohrabrila žena da se pojavljuju u toplesu u javnosti, dok muškarce da prekriju grudi i nose bikini.

Ove godine će se Dan toplesa održati 26. avgusta. Ovaj dan se slobodno organizuje u 30 američkih saveznih države dok je u ostalim zabranjen. Na svetskom nivou dan toplesa se održava u 20 zemalja i svake godine ih je sve više.

Kad se Brusova ćerka skine

Ponosnana svoje telo: Skaut Vilis (Foto: Twitter)r
Ponosnana svoje telo: Skaut Vilis (Foto: Twitter)r

Jedna od najpoznatijih toples protesta svakako je onaj iz 2014. kada se Skaut Vilis, ćerka legendarog Brusa Vilisa i Demi Mur skinula i u toplesu prošetala Njujorkom svrativši do cvećare da pazari buket cveća. Skaut je na ovaj način protestovala protiv zabrane pokazivanja golog ženskog tela na Instagramu.

Gole ženske grudi i bradavice nisu dozvoljene na Instagramu, čak i ako se koriste u svrhu promo kampanja u borbi protiv raka grudi. Njujork je jedan od retkih velikih gradova u SAD gde je toples zakonski dozvoljen.

BONUS VIDEO:

Ovako su izgledale naše najveće zvezde PRE NEGO ŠTO SU UGRADILE SILIKONE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja