(VIDEO) ONI SE NE BOJE NI RUSIJE NI AMERIKE: Krvnici Islamske države strahuju samo od jedne zemlje!
Foto: Profimedia

(VIDEO) ONI SE NE BOJE NI RUSIJE NI AMERIKE: Krvnici Islamske države strahuju samo od jedne zemlje!

Planeta -

Poslednji teroristički napadi u svetu ponovo su aketuelizovali pitanje - kako se boriti protiv Islamske države i da li ova vojna grupacija svoj uspeh između ostalog duguje jer nema strah od neprijatelja.

Kao najveći protivnici Islamske države pominju se skoro uvek SAD i koalicija oko te zemlje i Ruska Federacija koja je u poslednje vreme pojačala napade na uporišta džihadista.

Ali trebalo bi podsetiti na izjavu jednog nemačkog novinara, koji je sa islamistima proveo 10 dana, da oni nemaju strah ni od Vašingtona ni od Moskve a ni od Londona. Oni se ne boje ni Rusije ni Amerike ni Velike Britanije. Borci Islamske države, kako tvrdi Jurgen Todenhofer plaše se samo jedne zemlje na svetu - Izraela.

On je napisao knjigu o svom iskustvu i opisao je planove ISIS za pokoravanje Bliskog istoka.

"Rekli su mi da znaju kako je izraelska vojska prejak protivnik za njih", rekao je Todenhofer za Džuiš Njuz.

"Uvereni su da mogu pobediti američke i britanske vojnike zato što misle da nemaju iskustva u gerilskom ratovanju i suzbijanju terorizma. Znaju da su Izraelci čvrsti vojnici sa iskustvom gerilskog ratovanja", dodao je Todenhofer.

Jurgen Todenhofer bivši je poslanik u nemačkom parlamentu CDU, stranke trenutne kancelarke Angele Merkel, novinar i publicista. On je prvi zapadni novinar koji je uspeo da poseti teritoriju pod kontrolom ISIS i preživie da priča o svom iskustvu.

Islamska država pretila je svim zapadnim državama, njihovi operativci izveli su nekoliko veoma brutalnih napada u Francuskoj i Belgiji, ali do sad nije zabeležen niti jedan napad u Izraelu. Njihova propagandna mašinerija pretila je Izraelu i Izraelcima, pa su tako svojevremeno rekli da nijedan Jevrej neće ostati živ u Jerusalimu, a i rekli su da će "ukloniti jevrejsku bolest iz sveta".

Todenhofer je opisao Al Kaidu kao amatere u poređenju sa ISIS nakon što su mu pripadnici Islamske države dopustili da neometano poseti irački grad Mosul, najveći grad pod kontrolom ISIS.

"U Mosulu živi 10.000 boraca među milion i po civila u 2.000 stanova. Nisu na jednom mestu pa bi bilo jako teško zapadnim vojnicima da ih sve uklone", ispričao je Todenhofer.

Islamska država posebno mrzi šijitske muslimane, a Todenhofer priča kakav je stav prema ubijanju šijita.

"Ubijaju sve šijite koji im dopadnu šaka. Pitao sam ih jesu li spremni pobiti sve šijite i oni su mi rekli da nema veze da li je reč o 150 miliona ili 500 miliona. Problem je samo tehnologija za sprovođenje tolikog masakra", kaže Todenhofer.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track