(VIDEO) OVO JE KRAJ DŽUNGLE: Nema više migranata u Kaleu
Foto: Reuters

Odvedeni u druge gradove

(VIDEO) OVO JE KRAJ DŽUNGLE: Nema više migranata u Kaleu

Planeta -

Francuske vlasti su saopštile da su okončale "čisćenje" migrantskog kampa "Džungla" u lučkom gradu Kaleu, tri dana posle početka operacije rušenja tog kampa.

"Ovo je kraj 'Džungle', naša misija je završena. Više nema migranata u kampu", saopštila je prefekt departmana Pa-de-Kale Fabijen Busio, prenosi BBC i dodaje da je ova objava stigla dok je vatra i dalje gorela u kampu, nakon što su je migranti zapalili tokom protekle noći i jutra.

Foto: AP
Foto: AP

BBC navodi da je ovaj kamp postao ključni simbol migrantske krize u Evropi, sa njegovim stanovnicima koji su očajnički pokušavali da se domognu Velike Britanije.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlasti su od ponedeljka organizovale odvoženje migranata autobusima u druge delove Francuske. U prva dva dana operacije, 3.242 odrasla migranta napustila su kamp autobusima, dok je 772 dece smešteno u Privremeni prijemni centar, prema podacima ministarstava unutrašnjih poslova i za stambena pitanja.

Foto: AP
Foto: AP

U "Džungli" je, prema podacima francuskih vlasti, živelo 6.300 migranata, dok humanitarne organizacije tvrde da ih je tamo bilo više od 8.000.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track