(VIDEO) OVO JE NAJVEĆA PRETNJA ZA RUSIJU I KINU: Pentagon u arsenal uvodi  moćni elektromagnetni top
Foto: Printskrin

Trka u naoružanju

(VIDEO) OVO JE NAJVEĆA PRETNJA ZA RUSIJU I KINU: Pentagon u arsenal uvodi moćni elektromagnetni top

Planeta -

NJUJORK - Ukoliko bude postojala potreba za zaštitom baltičkih zemalja od pretnje koja, navodno, dolazi iz Rusije, SAD bi mogle da iskoriste šinski top - moćno elektromagnetno oružje, koje uz pomoć energije ubrzava provodni projektil duž dve metalne šine, navodi list Volstrit džurnal.

„Vojni zvaničnici veruju da elektromagnetni top može da bude koristan, ako SAD budu morale da brane baltičke države od Rusije i da pruže podršku saveznicima protiv Kine u Južnom kineskom moru“, piše Volstrit džurnal.

„Ne može se ignorisati činjenica da je Rusija sposobna da proizvede i gađa na ogromnu udaljenost običnu municiju velike mase. Mi moramo da budemo u stanju da se odupremo takvom granatiranju. Šinski top nam potencijalno pruža takvu mogućnost“, izjavio je zamenik ministra odbrane SAD Robert Vork.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

List podseća da je mornarica SAD krenula u realizaciji ovog programa pre deset godina, potrošivši na njega pola milijarde dolara. Sada planira da potroši još 800 miliona dolara da bi elektromagnetno oružje pretvorila u zaštitnu vrstu naoružanja i da joj granate učini pogodnim za palubnu artiljeriju američkih brodova.

Prva testiranja prototipa elektromagnetnog topa na moru trebalo je da budu izvršena na brodu višenamenskog amfibijskog desantnog broda-katamarana JHSV-3 „Milinoket“. Ona su planirana za 2016. godinu i predviđaju granatiranje pojedinačnim pucnjevima.

http://www.youtube.com/watch?v=fNLrQhn5nLo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track