(VIDEO) ŽALOST ZBOG 150 ŽRTAVA: Pronađene dve crne kutije aviona Džerman vingsa
Foto: Printscreen Yt

Zastave na pola koplja

(VIDEO) ŽALOST ZBOG 150 ŽRTAVA: Pronađene dve crne kutije aviona Džerman vingsa

Planeta -
"Džerman vings" ponirao je 18, a ne 8 minuta, a ono što se u to vreme dešavalo u kokpitu presudilo je svima na tom strašnom letu mada Francuzi tvrde da nije terorizam
1 / 7 Foto: AP

BERLIN - U Nemačkoj su danas zastave spuštene na pola koplja u znak žalosti zbog avionske nesreće u Francuskoj u kojoj je poginulo 150 osoba, a francuske vlasti isključuju mogućnost da je reč o terorističkom napadu.

"Ostaci aviona se prostiru na jedan i po hektar, što ukazuje da avion očigledno nije eksplodirao u vazduhu. Teorija o terorističkom napadu nije teorija na koju se mi fokusiramo", rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev za francuski radio RTL.

Jedna od poslednjih informacija je da je sunovrat aviona trajao 18 minuta, a ne 8 minuta kako se mislilo. Francuska ministarka saobraćaja Segolen Roajal objasnila je da je "erbas" A320 prestao da se javlja na radio u 10.30 po lokalnom vremenu, a da je udario u stene francuskih Alpa u 10.48. Za tih 18 minuta avion je sa 8.500 metara pao na 610 metara, objasnila je ona.

Ono što se za to vreme dešavalo u kokpitu bilo je "presudno" i to je ključ misterije ove avionske nesreće u kojoj je poginulo 150 osoba. U međuvremnu je London potvrdio da je u ovoj avio-nesreći poginulo troje Britanaca.

Foto: AP
Foto: AP

U mestu Haltern, odakle je 16 gimnazijalaca poginulo juče u padu aviona "Džerman vingsa", vlada tuga, a osnovno pitanje koje postavljaju mediji je zašto je došlo do avionske nesreće u kojoj niko od 150 putnika i članova posade nije preživeo.

Uzroci nesreće bi mogli biti poznati tek kada se analizira crna kutija, ispita olupina aviona i dešifruju glasovi iz kabine, navode nemački mediji i prenose izvode iz razgovora pilota na internetu, da je do nesreće možda doveo gubitak pritiska u kabini, zbog čega je posada izgubila svest.

Đaci gimnazije
Đaci gimnazije

Osim toga, ova nesreća podseća, prenose mediji, i na jedan događaj iz novembra lane na letu Bilbao-Minhen, koji se skoro katastrofalno završio.Tada je, naime, na avionu A321 došlo do smrzavanja senzora koji su, zatim, emitovali pogrešne podatke o avionu, pa je kopjuter automatskog pilota "misleći" da je avion previsoko u letu, pokrenuo strmo spuštanje. Samo zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu pilota sprečena je katastrofa, pošto je on, jednostavno, isključio kompjuter i tako ponovo preuzeo kontrolu nad avionom, piše štampa.

U spekulacijama se postavlja i pitanje sigurnosti aviona, koji je, kako je rečeno iz vođstva "Dzerman vingsa" rutinski pregledan dan pre leta, a u leto 2013. godine "u skladu sa pravilima" prošao i regularnu kontrolu.

http://www.youtube.com/watch?v=1L70ey1IWPo

"Džerman vings" je otkazao više letova, pošto neki članovi posada nisu došli na posao, rečeno je u "Lufthanzi". Time je, zapravo, potvrđen jedan izveštaj portala Špigla da je moguće da je više pilota "Lufthanse" i njene ćerke-firme "Džerman vingsa" iz bezbednosnih razloga izbeglo da leti.

Mediji postavljaju pitanje o štednji i sigurnosti leta, ali je tu odgovor eksperata uvek isti - da se na sigurnosti i bezbednosti ne štedi.

Ekspert za pitanje leta Hajnrih Grosbongart ukazao je na to da se o uzrocima ništa ne zna i naglasio da to, što je "Džerman vings" jeftina kompanija ništa ne znači u konkretnoj situaciji, jer "jeftino, ni u kom slučaju ne znači nesigurno". On je, kao neobičnu, ocenio činjenicu da je do pada jednog aviona kao što je A 320, došlo pri lepom vremenu i u jednoj od najsigurnjih faza leta.

Na aerodromu u Diseldorfu i u Kelnu, gde je sedište kompanije, brojni građani i potinici položili su cveće i upalili sveće.

Očajni članovi porodica (Foto: Reuters)
Očajni članovi porodica (Foto: Reuters)

Nemački kancelar Angela Merkel, šef pokrajinske vlade Severne Rajne Vestfalije, odakle je 16 gimnazijalaca, Hanelore Kraft, šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer i druge ličnosti otiće danas na mesto tragedije u južnoj Francuskoj.

Tuga (Foto: Reuters)
Tuga (Foto: Reuters)

O članovima porodica poginulih, daleko od očiju kamera, brinu se specijalni štabovi sa psiholozima, a i crkve su otvorile svoja vrata za sve one kojima je pomoć potrebna.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za avion tipa A320 kaže se da je bio star 24 godine, ali "da to nije neuobičajena starost" i da je prosečna starost aviona flote A320 u "Džerman vingsu" 23,5 godina.

http://www.youtube.com/watch?v=1wZoEu2Qb-M

U vezi sa tehničkim podacima leta, kaže se da je spuštanje, odnosno, iznenadni let na dole sa visine od 12.000 metara trajao osam minuta i da je avion, brzinom od 700 kilometara na sat udario u stenu, prenose mediji.

Kaže se, takođe, i da je takozvani "snimač glasa", koji beleži sve glasove i šumove u kabini, oštećen i da se u Parizu tehnički proverava, a da se druga crna kutija, sa tehničkim podacima leta, još traži.

Potraga za ostacima (Foto: Retuers)
Potraga za ostacima (Foto: Retuers)

Nemački mediji ukazuju na težak teren u francuskim Alpima, gde se avion srušio, što će otežati rad spasilačkih ekipa u pronalaženju tela nastradalih, ali i postavljaju pitanje šta ova avionska tragedija, prva posle 22 godine jedne nemačke avio-kompanije, znači za "Lufthanzu".

Kao reakcija na tragediju u južnoj Francuskoj, akcije "Lufthanze" na berzama su pale, prenose mediji i ukazuju da je za svaku avio-kompaniju pad aviona katastrofa, posebno za "Lufthanzu", koja profitira upravo od dobrog glasa kao sigurna kompanija. To isto važi i za njenu ćerku-firmu - "Džerman ving", ističu eksperti.

http://www.youtube.com/watch?v=H_wXHaxTJgg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track