(VIDEO) PENTAGON PRIZNAO OBAMINE GREHE: SAD koristile osiromašeni uranijum u Siriji
Foto: Reuters

PREKO 5.000 UDARA

(VIDEO) PENTAGON PRIZNAO OBAMINE GREHE: SAD koristile osiromašeni uranijum u Siriji

Planeta -

Udari na naftne konvoje Islamske države izvođeni su municijom koja sadrži osiromašeni uranijum, toksični materijal koji povezuju sa povećanim brojem obolelih od raka i urođenim defektima

Vojni zvaničnici su potvrdili da su snage SAD, uprkos uveravanja da neće koristiti osiromašeni uranijum (OU) na bojnim poljima Sirije i Iraka, ispalile hiljade rundi municije sa ovom toksičnom materijom prilikom dve važne akcije protiv nafntih konvoja Islamske države tokom 2015. godine, piše Newsweek.rs.Ovo je prvi put da su SAD potvrdile upotrebu OU od invazije na Irak 2003, kada su lokalne zajednice optužile Vašington da je odgovoran za povećan broj obolelih od raka i sve češće urođene defekte u oblasti. Identičan scenario, prethodio je 1999. godine u Jugoslaviji.Portparol Centralne komande Sjedinjenih Država (CENTCOM) major Džoš Žak, rekao je za organizaciju Ervjes i američki magazin Forin Polis da je 5.265 protivoklopnih 30-milimetarskih rundi sa OU ispaljeno iz letelice A-10 16. i 22. novembra 2015, pri čemu je uništeno oko 350 vozila koja su prevozila naftu kroz pustinju na istoku zemlje.

Nekoliko puta od početka intervencije, koalicioni i američki zvaničnici govorili su da neće koristiti OU čak ni u operacijama protiv Islamske države. Ono što ostaje nejasno, međutim, jeste koliko su udari izvršeni ovom municijom bili blizu naseljenih oblasti.Eksperti navode kako je upotreba ovolike količine municije koja sadrži OU u najmanju ruku čuda, jer je ona korišćena protiv meta za koje nije neophodna - u pitanju nisu tenkovi ili oklopna vozila, već konvoj s džipovima, kamionima i cisternama.U videu ispod prikazan je snimak udara na konvoj 16. novembra. Nakon inicijalnog udara, počinju pucnji iz 30-milimetarskog topa koji je bio naoružan municijom sa OU.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs: AMERIČKI PREDSEDNIK SATERAN U ĆOŠAK: Zašto je Tramp baš sada tražio od Rusije da vrati Krim Ukrajini BUDUĆNOST LIBIJE ZA STOLOM U KAIRU: Haftar i Vlada nacionalnog jedinstva pregovaraju o političkom rešenju krize VOLEO JE DIZNILEND VIŠE OD VLASTI: Šta se krije iza ubistva brata Kim Džong Una (FOTO, VIDEO) NEWSWEEK INTERVJU Rolan Dima: Želeli smo da sačuvamo Jugoslaviju, zato sam ubedio Miloševića da ode u Vašington (FOTO) Zoran Gavrilović za NEWSWEEK: Kako su povezane korupcija i bela kuga u Srbiji kao "zemlji beznađa"

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Nimic vs Kuznjecov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track