(VIDEO) PET NACISTIČKIH BLAGA KOJA SE I DANAS TRAŽE: Od voza sa zlatom do sobe ćilibara
Foto: Profimedia

Krenite u lov

(VIDEO) PET NACISTIČKIH BLAGA KOJA SE I DANAS TRAŽE: Od voza sa zlatom do sobe ćilibara

Planeta -

Blago vredno milijarde dolara - dragulji, zlato i umetnine ukradeni su tokom Drugog svetskog rata. Neka su pronađena, a neka nisu.

Blago vredno milijarde dolara - dragulji, zlato i umetnine ukradeni su tokom Drugog svetskog rata. Neka su pronađena, a neka nisu. Recimo legendarni voz pun zlata. Donosimo listu pet dragocenosti koje još nisu pronađene.

Voz sa zlatom

Decembra 2015. na pres konferenciji osporene su tvrdnje Pjotra Koppeta i Andreasa Rihtera da su pronašli voz sa zlatom u Poljskoj.

Oni još tvrde da je on tamo i da je jedini način da se on nađe je da se iskopa.Grupa lovaca na blago je tvrdila da je našla ulaz u tunel u kome je na kraju Drugog svetskog rata sakriven nacistički voz. Iako su vršili iskopavanja ništa nisu našli.

Soba ćilibara

Ćilibarska soba je svetski poznata prostorija koja je ukrašena ne samo ćilibarom već i zlatnim listićima i ogledalima. Ona se nalazila u palati Katarine Velike u Carskom selu blizu Petrograda.

Nastala je u 18. veku u Prusiji, ali je nestala tokom Drugog svetskog rata. Pre nego što je nestala nosila je naziv “osmo čudo sveta”. Tvrdi se da je sakrivena i Ploljskoj.

Jamašitino zlato

Ovo je naziv za blago koje su Japanci ukrali širom Azije tokom Drugog svetskog rata i koje je sakriveno u pećinama na Filipinima. Naziv potiče od japanskog generala Tomojukija Jamašite koji je imao nadmak “Tigar Malezije”.

Lovci na blago već 50 godina pokušavaju da pronađu ovo zlato, mada eksperti tvrde da ono ne postoji.Zlato je bilo predmet spora u parnici koju je na Havajima podneo bivši predsednik Filipina Ferdinand Markos protiv lovca na blago Rogelija Rohasa.

Alpska tvrđava

Ovo je bilo mesto koje je Hajnrih Himler šef SS-a isplanirao još 1943. kao mesto gde će se nacisti povući. Smeštena je između južne Bavarske, zapadne Austrije i severne Italije. Plan nikada nije dobio punu podršku Hitlera i nije do kraja sproveden u delo.

Ipak saveznici su bili ubeđeni u njeno postojanje i značajne snage presmerilu su u ovaj region na kraju Drugog svetskog rata. Po glasinama u pećinama u nemačkim Alpama nalazi se veliko blago koje su nacisti sakrili.

Ava Maru

Ava Maru je bio japanski brod sagrađen 1943 u Nagasakiju. Izgrađen je kao putnički brod, ali je kasnije predat ratnoj mornarici.Pred kraj rata na njega su se ukrcali ofivciri, vojnici i civili, ali je bilo govora da brod nosi i pet milijardi dolara vredan tovar - platinu.

U tajvanskom moreuzu broj je torpedovan, a preživelo je svega 2.000 putnika.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) SILA 2. epizoda - Poređenje ruskog S 300 i kineske kopije HQ-9

(World History Online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track