(VIDEO) PLJUŠTALE UVREDE U DEBATI, TRAMP ISPRESKAKAO HILARI: Rusija je ta koja ubija džihadiste!
Foto: Reuters

Druga runda

(VIDEO) PLJUŠTALE UVREDE U DEBATI, TRAMP ISPRESKAKAO HILARI: Rusija je ta koja ubija džihadiste!

Planeta -

Na pitanje o vazdušnim napadima u Siriji, kandidatkinja demokrata za predsednika SAD Hilari Klinton bacila je krivicu na vladu Sirije i Rusiju, optuživši Moskvu da "uopšte ne obraća pažnju na Islamsku državu", ali republikanski kandidat Donald Trampje žestoko uZvratio.

U drugoj predsedničkoj debati, održanoj na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu, Klintonova se založila za zonu zabrane leta nad Sirijom, ali je dodala da nije za slanje američke vojske, nego na oslanjanje na pobunjenike.

VAŠINGTON TAJMS: Hilari je rival izgleda Putin, a ne Tramp

"Ona govori o pobunjenicima, a ni ne zna ko su oni", dočekao je Tramp. "Gotovo sve što je uradila u međunarodnoj politici je pogrešno i katastrofalno", nastavio je.

"(Predsednik Sirije Bašar al) Asad ubija Islamsku državu. Rusija ubija Islamsku državu. Iran ubija Islamsku državu. A te tri zemlje sklopile su savez zbog naše mlitave politike", osuo je paljbu Tramp.

"Mislim da bi bilo sjajno da sarađujemo s Rusijom. Zajedno bismo se borili protiv Islamske države", poentirao je Tramp.

Naravno da druga debata predsedničkih kandidata nije mogla da prođe bez osvrtanja na Trampove vulgarne komentare u ženama, koje su ovog vikenda izazvale opšti skandal. Odmah na početku je počela rsprava o Trampovoj "seksualnoj agresiji prema ženama".

Velika podrška: Melanija Tramp sa Donaldovom decom u publici (Foto: Reuters)
Velika podrška: Melanija Tramp sa Donaldovom decom u publici (Foto: Reuters)

Tramp je rekao da mu je neugodno zbog izjava ali one su ipak samo "razgovori iz muške svlačionice" i naglasio da je ponašanje Hilarinog muža, bivšeg predsednika Bila Klintona, prema ženama bilo gore od njegovog: "Kod mene se radi o rečima, a kod njega o delima".

VIDEO IZ PUBLIKE GLEDALE BILA I HILARI PRAVO U OČI: Tramp na debatu doveo Klintonove seksualne žrtve

"Čuli smo ga kako vređa žene. čuli smo ga kako žene po njihovom fizičkom izgledu svrstava po kategorijama od jedan od deset. Rekao je da ga video predstavlja u krivom svetlu, ali ja smatram da je jasno svima koji su ga čuli da snimak predstavlja Trampa upravo kakav jeste", kazala je Hilari.

Prozvan: Bil Klinton sa ćerkom Čelzi prati debatu iz publike (Reuters)
Prozvan: Bil Klinton sa ćerkom Čelzi prati debatu iz publike (Reuters)

Mnogo više razumevanja tražila je za sebe kad je reč o aferi sa njenom zloupotrebom imejlova, koju je nazvala "pogreškom".

Tramp je na rekao da će, ako bude izabran, imenovati posebnog tužioca kako bi proveo istragu o Hilari Klinton jer je ona dovela u opasnost nacionalnu bezbednost.

"Dobro je da neko s temperamentom poput Donalda Trampa nije zadužen za sprovođenje zakona u našoj zemlji", rekla je Klinton, na što joj je Tramp odgovorio: "Jer biste bili u zatvoru".

Kada se radi o Obamakeru, sistemu zdravstvenog osiguranja, Tramp je rekao da je on katastrofalan i da će se sam urušiti 2017.

Ova je rasprava bila možda i ključni trenutak predsedničke kampanje 2016. jer je Trampu bio potreban direktan vetar u leđa ako želi da dostigne Hilari koja opet vodi u anketama.

TRAMP RAZBIO PITANJE POREZA

Poteglo se i pisanje da je Tramp na legalan način možda izbegavao da plaća porez punih 18 godina, za šta je on ranije rekao da je prosto "briljantno koristio" američke poreske zakone kako bi smanjio iznos poreza koji mora da plati. Dodao je da je tako preživeo teško razdoblje na tržištu nekretnina, ali da sada plaća državi ogromne poreze.

Klinonovoj je poručio: "Svi vaši prijatelji izvlače korist iz te odredbe", na šta je ona odgovorila da će njegovo izbegavanje plaćanja poreza podići porez za porodice iz srednje klase.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track