(VIDEO) POČELO SUĐENJE NADEŽDI SAVČENKO: Došle i zapadne diplomate i ostale ispred vrata
Foto: Reuters

Pravili cirkus u sudnici

(VIDEO) POČELO SUĐENJE NADEŽDI SAVČENKO: Došle i zapadne diplomate i ostale ispred vrata

Planeta -
Ruski mediji se pitaju šta su zvanični predstavnici ministarstava spoljnih poslova Britanije i Holandije tražili na suđenju ukrajinskoj ženi pilotu optuženoj za ubistvo dva ruska novinara

ROSTOV NA DONU - Suđenje bivšoj ukrajinskoj poslanici i vojnom pilotu Nadeždi Savčenko, optuženoj za ubistvo dva ruska novinara, počelo je danas pripremnim ročištem na sudu u ruskom gradu Donjecku.

Međutim, veliku pažnju ruskih medija izazvao je dolazak predstavnika ministastava spoljnih poslova Britanije i Holandije u sud. Dopisnik RIA Novosti s lica mesta javlja da ih u sudnicu nisu pustili. Očekivani su bili predstavnici EU, ali novinari ih nisu videli, dodaje isti izvor.

Savčenkova je, kako je ranije utvrdio Ruski istražni komitet, u junu 2014. dojavila ukrajinskoj vojsci koordinate mesta u okolini Luganska sa kog su izveštavala dvojica ruskih novinara, Igor Kornjeljuk i Anton Vološin.

Igor Kornjeljuk je uvek nosio jasna press obeležja (Foto: Printscreen YouTube)
Igor Kornjeljuk je uvek nosio jasna press obeležja (Foto: Printscreen YouTube)

Iako su njih dvojica nosili jasno vidljiva novinarska obeležja, ukrajinski vojnici su namerno granatirali baš to mesto gde su oni stajali i ubili ih.

Mometnat kad su pogođeni je snimljen, pogledajte:

http://www.youtube.com/watch?v=mIguR6GtymU

Njeni advokati kažu da ne očekuju da suđenje traje duže od mesec dana. I oni su napravili dodatni cikus jer su u sudnicu pristizali obučeni u pancire.

Savčenkova (34) negira sve optužbe, a ako bude proglašena krivom preti joj do 25 godina zatvora.

U znak protesta zbog pritvora štrajkovala je glađu 84 dana, a mnogi lideri zapadnih zemalja tražili su od ruskih vlasti da je oslobode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track