(VIDEO) POSLEDNJE PORUKE GLASAČIMA: TRAMP Ovo je Dan nezavisnosti HILARI Odbacite mračnu Ameriku
Foto: Rojters

Predsednički izbori u SAD

(VIDEO) POSLEDNJE PORUKE GLASAČIMA: TRAMP Ovo je Dan nezavisnosti HILARI Odbacite mračnu Ameriku

Planeta -

VAŠINGTON - U SAD danas se održavaju predsednički izbori, a demokratska kandidatkinja Hilari Klinton i njen republikanski rival Donald Tramp svoje poslednje predizborne skupove održali su u državama u kojima je tesna razlika, a koje će odlučiti ishod - Floridi, Severnoj Karolini, Pensilvaniji, Nju Hempširu i Mičigenu.

Danas je naš Dan nezavisnosti. Danas će američka radnička klasa uzvratiti udarac", rekao je Tramp na mitingu u gradu Grand Rapuds u Mičigenu. On je dodao da mu nisu potrebne zvezde poput Džej Zija, Bijonse ili Lejdi Gage da bi privukao publiku poput njegove rivalke Hilari Klinton.

"Sve što nam treba su velike ideje da ponovo učinimo Ameriku velikom", poručio je Tramp. "Osvojićemo Belu kuću. To će se dogoditi", kazao je i obećao da će ponovo ujediniti zemlju unutar bezbednosnih granica, pod sloganom "Amerika prva", navodi AFP.

Klintonova je pozvala glasače da odbace Trampovu viziju "mračne i podeljene" Amerike i podrže zemlju "punu nade, inkluzivnu i velikog srca" , dok je kandidat republikanaca poručio svojim pristalicama da imaju sjajnu priliku da pobede korumpirani sistem, prenosi Bi-Bi-Si.

"Naše ključne vrednosti su na testu na ovim izborima, ali moja vera u budućnost nikada nije bila jača. Ne moramo da prihvatimo mračnu i podeljenu Ameriku. Sutra možete da glasate za Ameriku punu nade, inkluzivnu i velikog srca", rekla je Klinton na mitingu u Raliju, glavnom gradu Severne Karoline.

Odlazeći predsednik Barak Obama poruučio je na mitingu u Filadelfiji glasačima da "odbace strah i izaberu nadu" na dan izbora.

"Kladim se da će mudrost, pristojnost i velikodušnost američkog naroda još jednom odneti pobedu", poručio je Obama u obraćanju više desetina hiljada hlasača u Filadelfiji.

Prema rezultatima anketa, Klintonovu podržava 44 odsto ispitanih, a Trampa 41 odsto . Pravo glasa ima oko 225 miliona Amerikanaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track