(VIDEO) PREKINUT KRIMI LANAC: italijanska policija uhapsila 68 mafijaša sa sve njihovim sveštenikom!
Foto: Printscreen YouTube

Hapšenje

(VIDEO) PREKINUT KRIMI LANAC: italijanska policija uhapsila 68 mafijaša sa sve njihovim sveštenikom!

Planeta -

RIM - Italijanska policija uhapsila je danas 68 osoba, među kojima su i sveštenik i šef rimokatoličkog udruženja koje je osnovalo centar za migrante Izola Kapo Ricuto u istoimenom gradu na jugu Italije.

Kako je policija navela, većina uhapšenih pripada klanu Arena, ogranku najmoćnije mafije Ndrangeta, koja je i jedan od najvećih uvoznika kokaina na evropsko tržište, a sumnjiče se da su dobijali ugovore za pružanje ketering usluga za migrante u centru Izola Kapo Ricuto i na Lampeduzi.

Oni su optuženi da su umešani u mafijašku organizaciju, iznude, zloupotrebe državnih fondova i prevara, navodi se u saopštenju policije u Katancaru. Klan Arena navodno je stekao bogatstvo pružajući usluge prihvatnom centru i izvlačeći novac iz državnih fondova za migrante, kao i da su na taj način prikupili 32 miliona dolara. Šefica skupštinske komisije za borbu protiv mafije Rozi Bindi pozdravila je operaciju.

"Centar Izola Kapo Ricuto postalo je centar za pranje novca za organizovani kriminal, zahvaljujući saučešništvu osnivača centra", rekla je Bindi i dodala da je operacija pokazala sposobnost mafije da koristi "slabosti našeg vremena".

Više od pola miliona migranata stiglo je do Italije od 2014. godine, najviše čamcima i brodovima iz Libije, a zbog toga je italijanska vlada osnovala prighvatne centre širom zemlje kako bi zbrinula pridošlice. U Izola Kapo Ricuto centru ima prostora za više od 1.200 osoba i jedan je od najvećih u zemlji. Država godišnje izdvaja 16 miliona evra za ishranu i smeštaj migranata.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Da li je Srbija zaštićena od sajber napada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track