(VIDEO) PRKOSE SVETU: Pjongjang lansirao balističku raketu, Kim lično nadgledao!
Foto: Reuters

Prst u oko

(VIDEO) PRKOSE SVETU: Pjongjang lansirao balističku raketu, Kim lično nadgledao!

Planeta -

Vlasti Severne Koreje su danas saopštile da su izvršile probu lansiranja balističke rakete sa podmornice, uz prisustvo vođe Kim Džong Una, i da je to bio "veliki uspeh koji je toj zemlji pružio još jedno sredstvo za moćni nuklearni napad".

Severna Koreja je u subotu ispalila jedan projektil sa podmornice uz svoju istočnu obalu, navela je južnokorejska vojska, što podstiče zabrinutost da bi zvanični Pjongjang uoči kongresa vladajuće stranke u maju mogao da izvrši novu nuklearnu probu ili da lansira raketu, preneo je Rojters.

Raketa je po lansiranju prešla put od oko 30 kilometara, izjavio je kasno sinoć jedan zvaničnik južnokorejskog Ministarstva odbrane, dodajući da vojska pokušava da utvrdi da li je lansiranje bilo neuspešno. Severnokorejska novinska agencija KCNA, međutim, tvrdi da je podvodno testiranje balističke rakete bilo "još jedan veliki uspeh", ne navodeći datum niti mesto održavanja događaja, koji je nadgledao severnokorejski lider.

"Taj test je u potpunosti potvrdio pouzdanost korejskog podvodnog sistema za lansiranje i savršeno ispunio sve tehničke zahteve za izvođenje podvodnog napada", saopštila je KCNA. Ta agencija je citirala i Kim Džong Una, koji je rekao da će "uspešno testiranje pomoći značajnom povećanju sposobnosti severnokorejske vojske da sprovodi podvodne operacije, a ubuduće će moći kad god bude želela da gađa južnokorejske marionetske snage i američke imperijaliste".

Američka vojska je sinoć saopštila da je uočila severnokorejsko lansiranje rakete sa podmornice, ali je dodala da to nije predstavljalo opasnost po Severnu Ameriku.

SEVERNA KOREJA: Obustavićemo nuklearne probe ako SAD obustave vojne vežbe

Severnokorejski ministar spoljnih poslova Ri Su-jong izjavio je da je njegova zemlja spremna da obustavi nuklerane probe ukoliko SAD obustave godišnje vojne vežbe sa Južnom Korejom.

U intervjuu AP-u, prvom koji je dao jednom zapadnom mediju, on je ponovio stav Pjongjanga da su SAD navele njegovu zemlju da razvije nuklerano oružje kao čin samoodbrane. Istovremeno on je nagovestio da bi obustavljanje vojnh vežbi sa Seulom moglo otvoriti vrata pregovorima i smanjiti zategnutost.

"Ukoliko nastavimo putem konfrontacije, to će dovesti do kaastrofalnih rezultata ne samo za dve zemlje nego za čitav svet," rekao je on. Prema njegovim rečima ključno je da vlada SAD obustavi neprijateljsku politiku prema Severnoj Koreji i da kao izraz toga obustavi vojne vežbe na Korejskom poluostrvu.

"Mi ćemo tada odgovoriti na isti način," rekao je ministar i poručio onima koji čekaju da režim Severne Koreje propadne da se ne raduju unapred.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track