(VIDEO) PROGON U TURSKOJ: Jedna novinarka mrtva, 3 uhapšeno jer su otkrili koga Ankara naoružava
Foto: Printscreen

Surovo

(VIDEO) PROGON U TURSKOJ: Jedna novinarka mrtva, 3 uhapšeno jer su otkrili koga Ankara naoružava

Planeta -
Džanu Dundaru i Erdemu Gulu preti doživotna robija, Erugrulu Ozkoku pet godina zatvora, a neko se setio da je Amerikanka Serena Šim još prošlog septembra volšebno poginula kad je snimila turske konvoje s oružjem za sirijske pobunjenike

Oko nedelju dana pošto je Džan Dundar, izvršni urednik turskog Džumhurijeta, dobio nagradu za slobodu štampe, on i dopisnik tog lista Erdem Gul uhapšeni zbog špijunaže jer su objavili izveštaj koji razotkriva da turski obaveštajci oružjem snabdevaju ekstremističke pobunjenike u Siriji.

"Uhapšeni smo. Ne brinite, to je za nas kao medalja časti", objavio je prošlog četvrtka Dundar na Tviteru.

"Mi smo optuženi za 'špijunažu'. Predsednik kaže 'izdaju'. Mi nismo izdajnici, špijuni (sic) ili heroji; mi smo novinari. Ono što smo mi uradili je novinarstvo," objasnio je Dundar pre prošlonedeljnog svedočenja.

Turski mediji javljaju da je uhapšen i treći novinar - Erugrul Ozkok iz dnevnog lista Hurijet, koji je optužen da je klevetao predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana - iako se on izričito ne spominje u spornom članku. Činjenica da Ozkoku zbog takvog "greha" preti kazna do 5 godina robije jasno govori da su tačni sve češći izveštaji o tome da se vlast Turske guši slobodu medija.

Ako sud odluči da su Dundar i Gul krivi zbog "špijunaže i pomaganja terorističkim organizacijama", za šta ih optužnica tereti, njima prti doživotni zatvor - samo zato što su radili svoj posao!

Štaviše, Erdogan je posle objavljivanja izveštaja lično tužio Dundara i optužio Džumhurijet za širenje lažnih informacija i špijuniranje, rekavši da će odgovorni novinari "platiti visoku cenu", o čemu je pisao Vol strit žurnal.

Da je iistraživanje saradnje tursih obaveštajaca (MIT), čiji šef poziva svet da prizna ISIL, i džihadista pogubno za novinare u Turskoj govori i činjenica da je jedina zapadna novinarka koja je izveštavalao tome, Amerikanka Serena ŠIm sa Press TV, umrla još prošlog oktobra pod još nerazjašnjenim i sumnjivim okolnostima.

Ona je izveštavala o pošiljkama oružja na severoistoku Sirije, što je privuklo pažnju turskih obaveštajaca, koji su se raspitivali o njenim boravištima zbog sumnje da se bavi špijuniranjem. Novinarka je javno izrazila zabrinutost zbog nadzora pod kojim su je držali.

Navodno je Šimova uspela da napravi video-snimak koji dokazuje da se u pošljkama humanitarne pomoći iz Turske skriva oružje, ali snimak nije pronađen posle smrti.

Turske vlasti nisu vratile njen pasoš i burmu njenoj porodici.

Serena Šim i njena snimateljka Džudi Ajriš poginule su u čeonom sudaru s kamionom pošto su automobilom "krenule na suprotnu stranu prilaza auto-putu". Iz oskudnih izveštaja nije bilo jasno da li su preminule na mestu nesreće, ili kasnije, u dve različite bolnice. Tek, uviđaj nije sprovela turska policija, nego turska vojska.

Anonimusi su zbog smrti novinarke pokrenuli operaciju #OpSerenaShim:

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track