(VIDEO) PROMENILA POL I DOBILA NA IZBORIMA: Na katoličkim Filipinima osvojila 62 odsto glasova
Foto: Reuters

LGBT heroina

(VIDEO) PROMENILA POL I DOBILA NA IZBORIMA: Na katoličkim Filipinima osvojila 62 odsto glasova

Planeta -

Žeraldin Roman briljirala je na izborima u zemlji u kojoj je 83 odsto katolika i u kojoj se crkva izborila za zabranu razvoda braka, zabranu abortusa i za bilo kakvu legalizaciju istopolnih zajednica.

Ipak, vest dana iz te zemlje je da je dobila svoju prvi transrodnu zastupnicu u parlamentu. Žeraldin Roman (49), koja je na izborima u ruralnoj provinciji Batan pobedila sa čak 62 odsto glasova.

"Politika verske isključivosti, mržnje i diskriminacije na kraju nije pobedila. Pobedilo je poštovanje, prihvatanje i ljubav", izjavila je Roman posle pobede.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ona je, inače, i sama katolkinja i prva je političarka u istoriji Filipina koja se otvoreno izjasnila o svojoj pripadnosti seksualnim manjinama. LGBT zajednica u ovoj zemlji zbog toga je slavi kao junaka, a to bi mogao biti podsticaj i drugim političarima da slobodno počnu da se izjašnjavaju o svojoj seksualnoj orijentaciji.

Partnera s kojim živi, upoznala je pre 18 godina, četiri godine posle operacije promene pola u 24. godini. Tada je promenila i ime, praktično u poslednjem trenutku, jer su Filipini, u naletu još jednog talasa konzervativizma, 2001. zabranili promenu imena posle promene pola. Dobrim delom i zbog sopstvenog iskustva, ona je žestoki borac protiv svih oblika diskriminacije.

Izbore je dobila zahvaljujući snažnoj socijalnoj politici koju je obećala, što je lokalno stanovništvo snažno poduprlo, računajući da će se njihova nova zastupnica boriti za povećanje njihovih prava na zdravstvo, školstvo, socijalne programe, da će se boriti protiv siromaštva.

Lokalni seljaci zapadnim agencijama učestalo daju izjave da ih apsolutno nije briga kog je ona pola ili orijentacije, nego šta može i želi da učini za njih.

To što joj veruju, delom je zasluga i njenog porekla. Zastupnica tog dela Filipina prethodno je bila njena majka Herminia koja više nije mogla da se kandiduje jer je već imala tri mandata u parlamentu. Njen otac Antonino bio je član kongresa do 2007.

Kako je na Filipinima uobičajeno da se bavljenje politikom nastavlja u okvirima porodici, u izbornoj trci okušala se i ona i apsolutno je trijumfovala.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja