(VIDEO) PUTIN NA ARKTIKU: Vojska da čuva ruski deo Arktika, vredan je 30.000 MILIJARDI DOLARA!
Foto: Reuters

Bogatstvo!

(VIDEO) PUTIN NA ARKTIKU: Vojska da čuva ruski deo Arktika, vredan je 30.000 MILIJARDI DOLARA!

Planeta -

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je od Ministarstva odbrane Rusije i Federalne službe bezbednosti da zaštite nacionalne interese Rusije na Arktiku.

"Ministarstvo odbrane, Federalna služba bezbednosti i njene granične jedinice treba da realizuju svoje planove za obezbeđenje nacionalnih interesa u pogledu odbrambene sposobnosti zemlje, ali i zaštite naših interesa na Arktiku i normalnog funkcionisanja Severnog morskog puta", rekao je Putin na sastanku o razvoju Arktika.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Prirodni izvori, koji su najvažniji za ekonomiju Rusije, koncentrisani su u ovom regionu", ocenio je Putin i naveo da se vrednost sirovina na Arktiku procenjuje na 30 hiljada milijadri dolara.

Predsednik je takođe naglasio da je neophodno da se u potpunosti iskoriste mogućnosti za međunarodnu saradnju na Arktiku.

Foto: AP
Foto: AP

"Veoma je veliko interesovanje za rad sa nama i njega svakako treba pojačati realnim zajedničkim projektima", rekao je. "Zamolio bih samu Vladu Rusije da ubrza završetak novog izdanja državnog programa društveno-ekonomskog razvoja arktičkog regiona", kazao je on.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Putin je takođe ukazao na potrebu da se obezbede novi pristupi "za razvoj javno-privatnog partnerstva u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, uključujući razvoj kontinentalnog praga i povećanje konkurentnosti Severnog morskog puta". Prema njegovim rečima, Rusija je spremna za zajednički razvoj Arktika sa stranim partnerima.

Foto: AP
Foto: AP

"Mi smo otvoreni za široku saradnju sa drugim državama za realizaciju velikih obostrano korisnih projekata - od razvoja prirodnih resursa i razvoja globalnih transportnih koridora do nauke i ekologije", naglasio je i dodao da je Rusija već angažovana u zajedničkim projektima sa stranim kompanijama kao što su projekti "Jamal", "Sahalin 1" i "Sahalin 2".

Foto: AP
Foto: AP

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je, govoreći o obimu i prirodnim resursima na Arktiku, potvrdio potrebu za stvaranjem instrumenta njegovog razvoja. On je podsetio da je program koji je odobren 2014. uglavnom ima analitički karakter i zahteva suštinske promene.

Foto: AP
Foto: AP

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu zauzvrat je rekao da će Ministarstvo uzeti u obzir dodatne mogućnosti objekata u arktičkoj zoni.

Putin je 29. marta došao na ostrvo Aleksandrina zemlja arhipelaga Zemlja Franje Josifa.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 6.epizoda: Ovo je novi jastreb u srpskom jatu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track