(VIDEO,FOTO) PUTIN POMILOVAO SAVČENKOVU: Ukrajinka zamenjena za ruske vojnike
Foto: REUTERS 25 5 2016

Oslobađanje

(VIDEO,FOTO) PUTIN POMILOVAO SAVČENKOVU: Ukrajinka zamenjena za ruske vojnike

Planeta -

Ukrajinski pilot Nadežda Savčenko oslobođena je danas iz ruskog zatvora i nalazi se na putu za Ukrajinu u okviru dogovora o razmeni za dva ruska vojnika uhapšena u Ukrajini, izjavio je neimenovani zvaničnik iz ukrajinskog predsedništva.

1 / 4 Foto: REUTERS 25 5 2016

Savčenko je avionom ukrajinskog predsednika Petra Porošenka poletela za Kijev, rekao je zvaničnik agenciji AP, pod uslovom da ne bude imenovan.

Ruska televizija RT javlja, pozivajući se na neimenovane izvore, da su dva ruska vojnika uhapšena u Ukrajini takođe oslobođena i da su poleteli za Rusiju.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je prošlog meseca rekao da se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovorio o oslobađanju Savčenkove i nagovestio da će ona biti razmenjena za dva ruska vojnika.

Porošenko će Savčenkovu dočekati na aerodromu u Kijevu, rekao je zvaničnik. Očekuje se da će Savčenkovu dočekati veliki broj Ukrajinaca, koji je smatraju nacionalnim herojem.

Savčenkova je u martu u Rusiji osuđena na 22 godine zatvora zbog umešanosti u ubistvo dvojice ruskih novinara na istoku Ukrajine 2014.

Dvojica ruskih vojnika, Aleksandar Aleksandrov i Jevgenij Jerofejev uhapšeni su u maju prošle godine u Luganskoj oblasti i osuđeni su za terorizam i učestvovanje u ratu na istoku Ukrajine na 14 godina zatvora.

Advokat Aleksandrova Valentin Ribin izjavio je ranije danas da su ruski vojnici podneli Porošenku molbu za pomilovanje i da je ista procedura što se tiče Savčenko bila pokrenuta u Rusiji.

Evropska unija i Nemačka pozdravile su oslobađanje Savčenkove koja se vratila u Kijev. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je istakla da je oslobađanje Savčenko "dugoočekivana dobra vest".

"Nađa Savčenko je slobodna i ponovo je u Ukrajini. Dugoočekivana dobra vest koju EU proslavalja zajedno s njenom zemljom", objavila je Mogerini na Tviteru. Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je naveo da je srećan što je Savčenko oslobođena i što joj je omogućeno da se vrati svojoj porodici u Ukrajinu, preneo je AFP.

Štajnmajer je trenutno i predsedavajući Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju. Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret o pomilovanju ukrajinskog pilota Nađe Savčenko koja je, posle oslobađanja, stigla u Kijev. "Predsednički avion sa ukrajinskim herojem Nađom Savčeno je sleteo", objavio je na Tviteru ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track