(VIDEO) PUTIN STIGAO NA KRIM: Šef Kremlja posetio gradilište najvećeg mosta u Rusiji!
Foto: Profimedia

Godišnjica aneksije

(VIDEO) PUTIN STIGAO NA KRIM: Šef Kremlja posetio gradilište najvećeg mosta u Rusiji!

Planeta -
Šef ruske države Vladimir Putin stigao je na ostrvo Tuzlu na Krimu, gde je posetio gradilište novog mosta preko Kerčenskog moreuza. Uoči sletanja na ostrvo, Putin je izvršio inspekciju gradilišta iz helikoptera.

Moguću izgradnju mosta preko Kerčenskog zaliva Rusija je mnogo puta razmatrala sa vlastima Ukrajine tokom 2000-tih.

Nakon pripajanja Krima Rusiji u martu 2014.godine ovaj projekat je postao posebno popularan u vezi sa neophodnošću obezbeđivanja transportne veze između poluostrva i kopnenog dela države, a kako bi se zaobišla Ukrajina. Sada je Krim povezan sa osnovnom teritorijom Rusije putem avio i brodskog saobraćaja. Mešovita grupa koja sebavi pitanjem izgradnje mosta preko Kerčenskog zaliva bila je formirana 2014.godne.

Bilo je ponđeno nekoliko varijanti projekata mosta. U avgustu iste godine predsednik Putin je odobrio projekat i dao zeleno svetlo za izgradnju mosta koji će imati po četiri trake za auto saobraćaj i po dve elektrificirane trake za železnički saobraćaj.

Foto: AP
Foto: AP

"To je jedinstveni i po mnogo čemu poseban objekat, mislim da oni koji danas rade na izgradnji ovog objekta treba da se ponose jer stvaraju veliko delo, učestvuju u grandioznom projektu", izjavio je za RT jedan od inženjera koji radi na izgradnji mosta.Državni ugovor koji predviđa projektovanje i izgradnju mosta preko Kerčenskog zaliva bio je potpisan 17.febraura 2015.godine. u februaru 2016.godine su dobijene sve neophodne dozvole i potvrđena je projektna dokumentacija.

Most će biti izgrađen sredstvima iz federalnog budžeta u okviru programa razvoja Republike Krim i grada Sevastopolja. Projekat mosta prema kojem je već započela izgradnja uključuje nekoliko delova: osim samog prelaza između kopna i ostrva dužine 6 kilometara, tu su još i dodatni objekti. Izgradnja saobraćajnog dela predviđa i propratnu infrastrukturu- kako železničku, tako i automobilsku od Tamanskog poluostrva Krasnodarskog kraja i regiona Kerči na poluostrvu Krim. Tako će most koji spaja Taman i Kerč postati najduži most u Rusiji.Prema rečima ministra saobraćaja RF Maksima Sokolova, most će biti jedan od najsloženijih objekata u građevinsko- inženjerskoj praksi u Rusiji. Predivđa se da će biti utrošeno više od 279 hiljada tona metala, kao i otprilike pola miliona kubnih metara betona, ali i jako mnogo materijala koji će obezbediti čvrste temelje u vrlo nezahvalnom muljevitom zemljištu. Zato će određena rešenja biti primenjena po prvi put tokom izgradnje ovog mosta, dodao je ministar Sokolov.

Kako bi most bio izgrađen u predviđenom roku, radovi se vrše istovremeno u zoni građevinsko- montažnih radova, koja je podeljena na osam jedinica.U decembru 2018.godine izgradnja će biti završena i počeće prve provere, kako bi 2019.godine nakon okonačanja svih završnih radova most bio otvoren.

Današnja poseta Putina Krimu je upriličena povodom druge godišnjice pripajanja Republike Krim i Sevastopolja Rusiji.

Na samom poluostrvu je 18.mart zvanično proglašen za državni praznik.U februaru 2014.godine, nakon državnog udara u Ukrajini i svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča, država se praktično našla na ivici građanskog rata. U vezi sa tim, na Krimu je bio održan referendum, nakon čega je većina stanovnika poluostrva odlučila da se pripoji Rusiji.18.marta 2014.godine Vladimir Putin pred Federalnom skupštinom izneo predlog da Autonomna Republika Krim i Sevastopolj uđu u sastav RF. Nakon toga je potpisan niz dokumenata na osnovu čega su u sastav RF ušla dva nova subjekta Republika Krim i Sevastopolj grad sa federalnim statusom.

(Sputnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track