(VIDEO) RAT TURSKE I EVROPSKE UNIJE: Evo zašto je počeo sukob koji PRETI DA RAZBIJE EVROPU!
Foto: Reuters

Nervoza na sve strane

(VIDEO) RAT TURSKE I EVROPSKE UNIJE: Evo zašto je počeo sukob koji PRETI DA RAZBIJE EVROPU!

Planeta -

Tokom vikenda izbila je još jedna diplomatska kriza u svetu, a ovog puta akteri su Turska i Holandija.

Eskalacija krize između ove dve zemlje primer je kako se izborne kampanje u Evropi mogu rasplamsati do međunarodnog incidenta.

Turska vlada će, kako se očekuje, već danas razmatrati mogućnost uvođenja sankcija Holandiji zbog zabrane turskim ministrima da govore na političkim skupovima u Roterdamu. Taj potez sigurno će još više produbiti razdor dve zemlje, NATO saveznika. Turski ministar za evropske poslove Omar Čelik rekao je da će Turska sigurno uvesti sankcije protiv Holandije, ali nije precizirao o kakvim se tačno merama radi.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je međunarodne organizacije da uvedu sankcije Holandiji. Erdogan, koji traži podršku Turaka koji žive u inostranstvu za predstojeći referendum o ustavnim reformama ranije je rekao da se Holandija ponaša kao "banana Republika" i da će morati da se suoči sa sankcijama zbog zabrane turskim ministrima da govore na skupu u Roterdamu.

Politički analitičari smatraju da je osvajanje glasova uzrok ovog konflikta. Međutim, činjenica je da između dve zemlje “besni” spor posle odluke holandske vlade da zabrani avionu ministra spoljnih poslova Turske Mevlutu Čavušogla da sleti u tu zemlju i sprečavanja turske ministarske za pitanja porodice da se obrati Turcima ispred konzulata u Roterdamu.

U saopštenju, holandska vlada navodi da je dozvolu za sletanje povukla zbog “rizika po javni red i bezbednost” koje je, kako obrazlaže, uzrokovala predložena poseta Čavušoglua Roterdamu. Holandske vlasti smatrale su da zbog svojih predstojećih izbora, najbolja opcija da ovaj skup otkažu.Još nekoliko država EU sprečilo je prošle nedelje turske političare da u njihovim zemljama održe političke skupove sa pripadnicima turske zajednice, a među njima su Nemačka, Švajcarska, Švedska i Austrija.

Tenzije između Turske i Evropske unije tinjaju već nekoliko poslednjih godina, zbog sirijske izbegličke krize i navodne podrške EU kurdskim separatistima. Takođe, od prošle godine na snazi je sporazum između EU i Turske o migrantima, po kojem veliki broj izbeglica i migranata s Bliskog istoka ostaje u Turskoj.

U nedelju su turski državljani protstovali u Holandiji , a policija je morala da upotrebi pse i vodene topove kako bi rasterala stotine demonstranata koji su mahali turskim zastavama ispred konzulata u Roterdamu, pri čemu su neki demonstranti gađali policiju flašama i kamenjem. Policija je uppotrebila i pendreke. Demonstranti su se tokom vikenda okupili i ispred konzulata Holandije u Istanbulu i na kratko skinuli zastavu Holandije sa zgrade i umesto nje stavili tursku zastavu.

U sredu se u Holandiji održavaju parlamentarni izbori i mnogi strepe da bi na čelo ove države u EU mogao da dođe ekstremni desničar Gert Vilders. Turska pak sledećeg meseca održava referendum povodom ustavnih refomi, kojim bi ako se izglasala, turskom predsedniku Erdoganu dala veća ovašćenja u upravljanju zemljom i time učvrstilo njegovu autoritarnu vladavinu. I Vilders i Erdogan su u svojim zapaljivim govorima iskoristili ove incidente kako bi se još više dodvorili svojim biračima.

Prema anketama, i dalje je neizvesno da li će građani Turske glasati “da” na predstojećem referendumu. Analitičari smatraju da je ovo idealan teren za “nacionalističku retoriku” Erdogana kako bi dobio što više potvrdnih glasova. S druge strane, Vilders će takođe iskoristiti situaciju kako bi uticao na birače da glasaju za njegovu stranku.

Gert Vilders (Foto Reuters)
Gert Vilders (Foto Reuters)

Ko je Vilders!?

Gert Vilders je osnivač je populističke i evropskeptične holandske Stranke za slobodu, koja je nakon izbora 2010. postala treća najjača stranka u Holandiji. Kontraverzni političar pažnju je privukao žestokim kritikovanjem islama.Zalaže se za zabranu useljivanja muslimana i protivi gradnji novih džamija, a pre deset godina pozvao je na zabranu Kurana, koji je uporedio sa knjigom Adolfa Hitlera “Mein Kampf”. Vilders je osuđen i zbog govora mržnje, zbog incidenta u 2014. kada je svoje pristalice naveo da Marokancima viču: “Manje! Manje! Manje!” te tvrdio da će se on lično pobrinuti za smanjenje broja Marokanaca u Holandiji.

Vilders je žestoko napadao “glupost Angele Merkel” u pogledu migrantske politike.– Može ona da poziva koga god hoće, ali mi ih nismo pozvali pa oni ne bi trebalo da dolaze ovamo – izjavio je u intervjuu.Vilders je pozvao Holandiju, koja je jedna od država osnivača EU, “da bude ponovo nezavisna, da izađe iz EU”.

(EPK)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 4. epizoda SEAL: Sve tajne "američkih foka"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja