(VIDEO) RAZOTKRIVEN: Koljač Džihad Džon je programer iz bogate londonske porodice!
Foto: Printscreen Yt

Ubija iz zabave

(VIDEO) RAZOTKRIVEN: Koljač Džihad Džon je programer iz bogate londonske porodice!

Planeta -
Porodica mu je došla iz Kuvajta, a njegovo ime odranije je poznato britanskim bezbednosnim službama

LONDON - Maskirani džihadista Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL) koji je postao zloglasan zbog bezdušnog odrubljivanja glava taocima konačno je dobio ime i prezime - to je Mohamed Emvazi, Britanac iz zapadnog Londona, po struci programer, otkriva BBC.

Britanske službe bezbednosti znaju za Emvazija godinama unazad, ali pobegao im je 2006, kad je otputovao u Somaliju i pridružio se terorističkoj grupi Al Šabab. U međuvremenu se vratio kući u Englesku, pa je 2012. opet pobegao, ovaj put u Siriju.

Zlikovac je inače iz bogate porodice, odrastao je u Kvins parku i završio je informatiku na Univerzitetu Vestminster i to kao jedan od najboljih studenata.

Ovde je Džihad Džon odrastao (Foto: Printscreen Twitter, nalog @HKesvani)
Ovde je Džihad Džon odrastao (Foto: Printscreen Twitter, nalog @HKesvani)

Emvazi je skrenuo na sebe pažnju svetske javnosti u avgustu prošle godine, kada je nožem odsekao glavu američkom novinaru Džejmsu Foliju. Zatim je na isti način presudio Folijevom kolegi Stivenu Sotlofu, britanskom humanitarcu i hrvatskom zetu Dejvidu Hejnsu, britanskom taksisti Alenu Heningu, humanitarcu Abdul-Rahmanu (Piteru) Kasigu, a poslednji put se pojavio pre ubistva japanskih talaca Harune Jukave i Kendžija Gota.

Krvnik je kuvajtskog porekla, a Vašington post je odmah pronašao njegovog prijatelja iz detinjstva.

"Odmah sam znao da je to on. Bili smo kao braća. Da, sto odsto sam siguran da je to on...", kazao je čovek koji je ostao anoniman.

"To je čudna porodica, ne uklapa se u okolinu. Nije se nikome javljao, bio je nedruštven", kaže jedan od komšija iz Kvins parka za Ivning standard.

Drugi kažu da je bio učtiv i imao je običaj da nosi modernu zapadnu odeću.

"To je muslimanska porodica. Ne mešaju se s nama, ne druže se niti razgovaraju s nama. Nedavno su se odselili, a ni rečju nam se nisu obratili", kaže drugi komšija.

http://www.youtube.com/watch?v=BITB-N4tjvo

(BBC, Ivning standard, Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track