(VIDEO) REKLA NE ERDOGANOVOM DIKTATU! Turska poslanica vezala se lisicama za govornicu!

Lisice na ruke

(VIDEO) REKLA NE ERDOGANOVOM DIKTATU! Turska poslanica vezala se lisicama za govornicu!

Planeta -

Turska poslanica Ajlin Nazliaka vezala se lisicama za mikrofon govornice Parlamenta iz protesta zbog reforme Ustava kojom se šire ovlašćenja Redžepa Tajipa Erdogana.

Ajlin Nazliaka, nezavisna poslanica u turskom parlamentu, vezala se lisicama za mikrofon govornice u skupštinskoj dvorani u trenutku kada je nastavljeno glasanje o izmenama ustava u drugom čitanju, zbog čega je sednica prekinuta.

"Vezujem se za govornicu da kažem ne diktatu jednog čoveka, da se suprotstavim uništavanju republikanskih vrednosti i da protestujem protiv okivanja Parlamenta ovom ustavnom izmenom", rekla je ona.

Predlog ustavne reforme koji treba da uvede predsednički sistem sa šefom države kao jedinim vođom izvršne vlasti izazvao je sukobe u parlamentu tokom razmatranja u prvom čitanju. Jednom poslaniku je slomljen nos, a drugi je rekao da je ujeden u potkolenicu.

Od 18 članova koji predstavljaju nacrt reforme, sedam je usvojeno dovoljnom većinom od tri petine poslanika u drugom čitanju. Ako svi članovi budu usvojeni poslanici će zatim glasati poslednji put o tekstu u celini, koji će, ako dobije dovoljan broj glasova, biti podnet na referendum na proleće.

Parlamentarna većina predstavlja ovu reformu kao neophodnu da se garantuje stabilnost u državnom vrhu, ali je opozicija kritikuje i vidi je kao jačanje Erdoganove autokratije. Prema ustavnoj reformi, Erdogan u teoriji može da se održi na vlasti do 2029. i može, između ostalog, da imenuje i otpušta ministre, kao i jednog ili više potpredsednika. On takođe može direktno da interveniše u oblasti sudstva i da promoviše ukaze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track