(VIDEO) RUSI NA IZLET IDU U KOSMOS: Od 2022. godine turistima nude let oko Meseca
Foto: AP 23 Avg 2016

Budućnost je već tu

(VIDEO) RUSI NA IZLET IDU U KOSMOS: Od 2022. godine turistima nude let oko Meseca

Planeta -

Jedinstvena usluga leta oko Meseca u svemirskom brodu "Sojuz" biće predstavljena na međunarodnom turističkom tržištu već tokom 2021/2022. godine, rekao je direktor RKK „Energija“ Vladimir Solncev.

"Let oko Meseca se može obaviti pet do šest godina posle zaključenja ugovora. Uslovi ugovora se trenutno razmatraju sa potencijalnim kandidatima", objasnio je direktor kompanije.

Po njegovim rečima, uspešna realizacija projekta bi podrazumevala dva uzastopna lansiranja.

"Biće iskorišćena dupla šema. Jednim lansiranjem će u orbitu biti poslat ’Sojuz‘, a drugim sledeći blok DM sa dodatnim zatvorenim pretincem. Oni će se zatim spojiti, kako bi DM dao impuls za let oko Meseca. Gorivo ’Sojuza‘ će se, u tom slučaju, koristiti korekciju balističke putanje", dodao je Solncev.

Međunarodna svemirska stanica prestaje sa radom 2024. godine. Korporacija trenutno radi na dodatnoj bezbednosti i modernizaciji brodova tipa "Sojuz".

"Jasno nam je da je potrebna bolja toplotna izolacija, dosta dalja radio-komunikacija, bolja kontrola spuštanja u atmosferu, kao i odgovarajuće promene u drugim sistemima", pojasnio je rukovodilac "Energije".

On je takođe naveo da turistički letovi u svemir mogu biti nastavljeni. U bliskoj budućnosti RKK "Energija" planira da potpiše ugovor sa jednom od kompanija koja će biti angažovana za prezentaciju ovih usluga.

Korporacija razmatra partnerstvo sa nekoliko kompanija. Jedna od njih je već ponudila potpisivanje sporazuma za devet turističkih mesta u "Sojuzu" za let koji bi trebalo da bude implementiran do 2021. godine.

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track