(VIDEO) RUSI OBJAVILI: Pogledajte kako je lovački avion oborio malezijski boing iznad Ukrajine!
Foto: Printscreen

Snimio špijunski satelit

(VIDEO) RUSI OBJAVILI: Pogledajte kako je lovački avion oborio malezijski boing iznad Ukrajine!

Planeta -
Na snimcima vidi se kako avion lovac ispaljuje projektil na putnički avion iznad istoka Ukrajine, na mestu gde je malezijska letelica oborena 17. jula, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade

MOSKVA - Ruska državna televizija emitovala je satelitske fotografije za koje tvrdi da su dokaz tvrdnji Moskve da je ukrajinski vojni avion oborio malezijsku putničku letelicu MH17. Nekoliko zapadnih komentatora koji su proučili fotografije tvrde, međutim, da su snimci lažni, prenosi Rojters.

Na fotografijama, koje je, navodno, snimio zapadni satelit, vidi se kako avion lovac ispaljuje projektil na putnički avion iznad istoka Ukrajine, na mestu gde je malezijska letelica oborena 17. jula, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Moskva je uvek tvrdila da je malezijski avion bio pogođen projektilom ispaljenim sa ukrajinskog vojnog aviona, dok zapadni zvaničnici smatraju da je letelica oborena raketom zemlja-vazduh ruske proizvodnje, koju su ispalile proruske snage u Ukrajini.

Fotografije, prikazane sinoć u tv emisiji, navodno je jednom ruskom ekspertu prosledio Džordž Bilt, koji se predstavio kao diplomac Instituta za tehnologiju u Masačusetsu koji već 20 godina radi u avioindustriji.

Bilt je, navodno, poslao imejlom snimke Ivanu Andrijevskom, prvom potpredsedniku Ruske unije inženjera, prenosi Bi-Bi-Si.

"Raspolažemo senzacionalnim fotografijama koje je verovatno snimio strani špijunski satelit tokom poslednjih sekundi leta malezijskog 'boinga' iznad Ukrajine", izjavio je voditelj emisije na Kanalu jedan, Dmitrij Borisov.

"Slike su dokaz teorije koju Zapad ne želi da čuje.

"Fotografije su, međutim, u svetu dočekane sa skepticizmom, navodi britanska agencija.Andrej Menšenjin, komentator nezavisne ruske radio stanice Eho Moskve, nazvao je televizijski izveštaj "pseudo senzacijom" i istakao da ugao napada na snimcima ne odgovara lokaciji.

Belingket, britanski vebsajt istraživačkog novinarstva, nazvao je slike "grubim falsifikatima" i ukazao na nekoliko nedoslednosti, koje, kako navodi, pokazuju da su fotografije kombinacija, između ostalog, snimaka sa Gugl erta iz 2012. godine.

Bi-Bi-Si prenosi i da su komentatori ukazali na to da je logo malezijske aviokompanije na pogrešnom mestu na letelici, koja više liči na "boing 767" nego na oboreni "boing 777".

Vojni avion, prema navodima neimenovanih stručnjaka, ne liči na "Su-25" za koji ruski mediji tvrde da je gađao putničku letelicu.

Ima i tvrdnji da oblik i raspored oblaka na fotografijama pokazuje da je za njihovu montažu korišćen snimak Gugl erta iz avgusta 2012.

http://www.youtube.com/watch?v=OgCfjtb7SwE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track