(VIDEO) RUSIJA I UKRAJINA NA IVICI RATA: Moskva jasno poručila i Kijevu i Zapadu da je Krim ruski!
Foto: Rojters

Zaoštrava se

(VIDEO) RUSIJA I UKRAJINA NA IVICI RATA: Moskva jasno poručila i Kijevu i Zapadu da je Krim ruski!

Planeta -

Rusija i Ukrajina u sukobu su od kada je zvanični Kremlj pre dve i po godine anektirao Krim. Nakon prošlogodišnjih pregovora u Minsku, utihnule su borbe na istoku Ukrajine. No, nedavni incident na Krimu ponovno je doveo ove dve države na ivicu rata.

U prašnjavoj ravnici severnog Krima teško je naći dokaz o nedavnom geopolitičkom incidentu. Početkom augusta u selu Suvorova, pokraj Armjanska, dogodilo se nešto što je zamalo isprovociralo sukob širih razmera između Ukrajine i Rusije. Ali, lokalno stanovništvo nije raspoloženo za razgovor.

"Ovde se ništa nije dogodilo", kaže muškarac.

Ili govore vrlo neodređeno.

Izveštavanje ruske televizije

"Znali smo da se nešto događa. Komšija me zvao da pita šta je bilo. Videli smo helikoptere, tražili su ukrajinske pobunjenike", kaže žena.

"Jeste li čuli šta se dogodilo 6. augusta? Iz Ukrajine su se ubacili saboteri. Bože sačuvaj! Pogledajte šta se dešava u Donbasu, na Krimu bi bilo gore", zabrinut je muškarac.

Foto: AP
Foto: AP

Evo kako je o događaju izvestila ruska državna televizija: "Ukrajinski agenti pokušali su da napadnu Krim, ali su ih u tome sprečile službe bezbednosti. Jedan ruski službenik izgubio je život. Dve noći kasnije sprečen je novi ukrajinski upad, a još jedan Rus je poginuo. Osumnjičeni su pred TV kamerama sve priznali."

Ipak, Ukrajina je u Ujedinjenim nacijama izjavila kako je ruska vlada izmislila tu provokaciju.

"Kremlj se ovim poslužio da izvede još jednu specijalnu operaciju radi opravdavanja budućih agresija na Ukrajinu", kaže Volodimir Jelčenko, ukrajinski predstavnik u UN.

Nakon ruske aneksije Krima početkom 2014. godine, Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da izvodi zakulisne operacije.

"Moguće je da nikad nećemo saznati šta se ovde u augustu dogodilo, a to je možda i bio cilj. Ipak, o čemu god da je reč, Rusija je nakon toga značajno povećala vojno prisustvo na Krimu i oko njega, šaljući time možda poruku i Ukrajini i Zapadu“, izvještava novinar Al Džazire.

Pripreme za rat

Tenkovi, artiljerija i pešadija odmah su krenuli u akciju. Kavkaz 2016. godine je ime niza vojnih operacija, u kojima je učestvovalo 120.000 vojnika. U vežbama je pokazan kompletan ruski vojni arsenal. Kao da se time htelo dati do znanja da je NATO potencijalni neprijatelj, a crnomorska regija mogući front.

Foto: AP
Foto: AP

Ruski vojni analitičar Pavel Felgenhauer kaže da kada se mobiliše 100.000 ljudi to su pripreme za ozbiljan rat.

"Možda regionalni rat, možda za rat između Rusije i Ukrajine. Bio je to test mobilizacije i slanja velikog broja vojnika, priprema za akciju širokih razmera", dodaje.

Ipak, najvjerovatnije je da je to bila predstava i za domaću javnost. Ruska Vlada ovim je poručila da, bez obzira na to šta o tome misle Ukrajina i Zapad, Krim je od sada ruski.

I da se to bez ozbiljne borbe neće promeniti.

(Al Jazeera)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track