(VIDEO) SEIZMOLOG OČEKUJE RAZARANJE: 200 blažih potresa prodrmalo Italiju i tako bi moglo nedeljama!
Foto: AP

Italija u strahu

(VIDEO) SEIZMOLOG OČEKUJE RAZARANJE: 200 blažih potresa prodrmalo Italiju i tako bi moglo nedeljama!

Planeta -

Posle jučerašnjeg zemljotresa jačine 6,6 stepeni Rihterove skale, centralnu Italiju pogodilo je još 200 blažih tremora.

Zemljotresi koji su pogodili centralnu Italiju u poslednja dva meseca mogli bi da se nastave kao domino efekat, tako da bi jedan snažan potres mogao da vodi ka drugom duž centralnog Apeninskog sistema, upozorio je vodeći italijanski seizmolog.

Potres jačine 6,6 po Rihteru pogodio je juče ovu oblast u kojoj je 24. avgusta poginulo 297 ljudi u potresu magnitude 6,2. Između ta dva potresa zabeleženo je hiljadu manjih podrhtavanja tla.

Foto: AP
Foto: AP

Poslednji potres nije nije prouzrokovao žrtve, ali je bio najsnažniji koji je od 1980. pogodio Italiju, jednu od seizmički najaktivnijih zemlja u svetu.

Seizmolog italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju Djanluka Valensise rekao je Rojtersu da postoji "geodinamička povezanost" između smrtonosnog potresa u avgustu i svih koji su usledili. Italijanskim Apeninima dominiraju rasedi u Zemljinoj kori, a svaki je u proseku dug od 10 do 20 kilometara.

"Potres magnitude 6 ili jači stvara stres koji se redistribuira duž raseda i uzrokuje njihovo pucanje i to je verojatno ono što se ovde događa od avgusta", rekao je Valensise. On je upozorio da bi ovaj proces mogao unedogled da se nastavi.

Valensise je kazao da je Italija doživela nešto što podseća na niz potresa u Kalabriji na jugu Italije 1783. godine, kada je zabeleženo pet velikih potresa magnitude 6,5 ili snažnijih u manje od dva meseca.

Prema njegovoj proceni, podrhtavanja nakon današnjeg potresa trajaće još "barem nekoliko sedmica", ali nije moguće proceniti da li će tokom tog razdoblja biti još jakih potresa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track