(VIDEO) SIMBOL PROPASTI: Severnokorejski hotel od 750 miliona dolara 30 godina zjapi prazan
Foto: Reuters

Rjugjong u Pjongjangu

(VIDEO) SIMBOL PROPASTI: Severnokorejski hotel od 750 miliona dolara 30 godina zjapi prazan

Planeta -

Prošlo je skoro 30 godina od početka gradnje, potrošili su 750 milona dolara, a Hotel Rjugjong u Pjongjangu i dalje služi isključivo kao velika telekomunikaciona antena i ni za šta drugo

Ovaj period nije bio dovoljan za završetak monumentalne zgradurine, SSSR se raspao, harala je glad, a na kraju je Kim Džong-un krenuo u nuklearnu avanturu.

Građevina visoka oko 300 metara, sa 105 spratova i piramidalnog oblika, počela je da se gradi još 1987. i trebalo je da bude gotova već 1989. Gradnju je prvo usporila ekonomska kriza u koju je SSSR upao krajem 80-ih, da bi 1992. potpuno stala jer se SSSR raspao, Severna Koreja bila je prepuštena sama sebi.

2012. su procurile fotografije još uvek monumentalne građevine, spolja blistave, ali jako loše unutrašnjosti.

Na ideju za izgradnju navodno je još za života došao otac Severne Koreje Kim Il-sung, koji je takvom građevinom hteo da pokaže moć nacije. Na žalost, on je umro 1994, a izgradnja hotela se razvukla.

Na ideju o hotelu sa 3000 soba, kazinom, luksuznim restoranima na osam nivoa koji su trebali da se rotiraju, on je došao 1986, pošto s Južnom Korejom nije uspeo da se dogovori o zajedničkoj organizaciji olimpijskih igara 1988. koje su na kraju pripale Seulu.

Betonsko-čelična nosiva konstrukcija, odnosno nosiva mreža hotela, bila je gotova još 1992. Međutim, narednih 16 godina ostala je da zjapi prazna, izložena kiši, vetrovima, snegu, ledu i vrućinama.

U međuvremenu je Severna Koreja, od 1995. nekoliko godina trpela tešku glad, tokom koje su pomrli milioni građana.

Ideja za dovršetkom zgrade pojavila se tek 2005. pošto je talijanski dizajnerski magazin Domus raspisao konkurs za ideje arhitekata kako bi oni završili zgradu. Pojavilo se 200 različitih projekata, ali bilo je i onih koji su kritikovali projekat kao "ne-arhitekturu", jer je arhitektura umetnost za ljude. "Kad nema ljudi, nego samo robova, onda to nije arhitektura", govorili su neki tad.

Hotel su neki nazivali i "zvezdom smrti", kao i najgorim projektom na svetu, sve dok 2008. egipatska telekomunikacijska kompanija nije dogovorila s Pjongjangom da će dovršiti hotel u zamenu za koncesiju na 3G mobilnu telefonsku mrežu.

Iste godine zgradu su zatvorili spektakularnom fasadom, a kompanija je dobila posao od 400 miliona dolara. Sama fasada koštala je 180 miliona dolara. Konačno otvaranje bilo je zakazano za 100. godišnjicu rođenja Kim Il-sunga, ali, i to je propalo zato što je investicija zapela pošto je Kim Džong-un ponovo zaratio s celim svetom.

Pjongjang, posle potrošenih 750 miliona dolara i tri decenije ima spolja briljantnu građevinu koja služi samo kao nosač anteni za mobilnu telefoniju.

(express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track