(VIDEO) ŠOKANTNA EMISIJA BBC Očajne ISIS domaćice: Tri dana do pogubljenja, a ne znam šta da obučem!
Foto: Printscreen Youtube

javnost podeljena

(VIDEO) ŠOKANTNA EMISIJA BBC Očajne ISIS domaćice: Tri dana do pogubljenja, a ne znam šta da obučem!

Planeta -

Velika bura podigla se zbog satirične televizijske emisije, odnosno parodije na američke rijaliti šou programe o bogatim i razmaženim udovicama Njujorka i Beverli Hilsa.

U tom kontekstu prikazuju se Britanke koje su otišle u Siriju kako bi postale žene terorista ISIS-a ili se pak same pridružile džihadistima tzv. Islamske države. U jednoj sceni devojka kaže: "Samo je tri dana ostalo do odrubljivanja glave, a ja nemam pojma što ću da obučem".

Druga dodaje da je peti put postala udovica, a onda se začuje detonacija bombe i vidi se kako padaju komadi plafona u stanu. Devojka na to samo tužno dodaje: "Šesti put".U jednoj sceni žena u hidžabu govori kako je tamo "sve kao što su oni tipovi na četu rekli da će biti", a pritom kleči i riba pod, i poluglasno doda: "Ovo nisam morala da radim u Birmingemu".

Mlade Britanke u redovima ISIS-a prikazane su kao tinejdžerke koje sede na kauču i objavljuju slike na Instagramu s haštagovima 'OMG' i 'Džihadi Jane' kada se na vratima pojavi njihova prijateljica u novom prsluku s eksplozivom koji joj je "poklonio suprug".U tom trenutku na vratima se pojavi još jedna drugarica prijateljica, takođe u prsluku bombaša samoubice, zbog čega druga devojka iznervirana komentariše: "Znala je da imam ovu jaknu, i mora u svemu da me kopira."

Emisija sa skečevima kontraverzne političke korektnosti prvi put je online objavljena juče, i deljenjem na Fejsbuku je pogledana milionima puta. Radi se o videu ''Real Housewives of ISIS' koji se pojavljuje u sklopu emisije 'Revolting' ('Odvratno') na BBC 2.

Scenaristi su Hejdon Provs i Džolion Rubinštajn, dvojac koji je već izazivao različite reakcije svojim satirama. Pro-izraelske grupe besno su reagovale kada se dvojac predstavljao kao građevinari koji obilaze dućane u Londonu i govore vlasnicima da će njihovi lokali biti konfiskovani kako bi se proširili obližnju izraelsku ambasadu.

Drugom prilikom su polepili postere na haaški sud tražeći hapšenje bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, a poznat je i njihov štos kada su pokušali britanskom ministru inostranih poslova Borisu Džonsonu da uruče plaketu za talent laganja. U slučaju njihove nove satire s džihadističkim domaćicama, autorski dvojac vrlo je brzo posle objavljivanja videa na internetu izazvao buru zgražavanja.

"Užasnut sam da je BBC proizveo takav program", napisao je jedan korisnik Fejsbuka koji smatra da se radi o lošem ukusu. Jedna je komentatorica primetila kako se ne seća da je slična satira rađena na račun IRA. Drugi, pak, smatraju da se radi o odličnom ruganju ISIS i ističu da teroristima upravo treba trebamo se rugamo a ne da ih se bojimo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track