(VIDEO) SPEKTAKULARAN SNIMAK OFANZIVE NA MOSUL: Iračka vojska kao u holivudskom filmu
Foto: Youtube RT

Napad kreće

(VIDEO) SPEKTAKULARAN SNIMAK OFANZIVE NA MOSUL: Iračka vojska kao u holivudskom filmu

Planeta -

Stotine vozila i tenkova iračke vojske nalazi se na kapijama Mosula i sprema se da ga zauzme, a pojavio se i spektakularan snimak njihovih snaga koji izgleda kao iz nekog filma.

Snimak RUPTLY prikazuje vozila iračke vojske koja okružuju grad, dok neki od bagera i dalje kopaju rovove kako bi se pripremili za ono što će doći kao vrhunac operacije koja traje već nedelju dana.

Borci Islamske država se povlače iz grada pazeći da ništa vredno ne ostave, pa ne samo da ubijaju ljude i uništavaju spomenike, već i "odnose" vladine zgrade, pale naftne bušotine, rafinerije i crpne stanice, dovodeći oslobođene krajeve oko Mosula do ivice ekološka katastrofa.

U nedelju, kurdske Pešmerge napreduju prema Mosulu, a došli su 9 kilometara od periferije grada. U toku operacije, Kurdi su objavili da su preuzeli kontrolu nad "značajnim delom" autoputa, blokirajući osam sela i ubivši desetine islamskih državnih boraca.

VELIKI USPEH IRAČANA U MOSULU: Ubijen glavni pomoćnik lidera Islamske države

U međuvremenu, iračka vojska uz podršku kurdskih snaga takođe su opkolili grad u Bashika, koji leži blizu vojne baze, gde je turska vojska održava oko 2.000 vojnih savetnika, kao i 25 tenkova i 150 vojnika.

U nedelju, turska vojska je saopštila da je takođe učestvovao u napadu na Bashika, uprkos ponovljenim iračka vlada poziva da povuče svoje snage.

"Pešmerge su mobilisane za čišćenje Bašika regiona od džihadista ID. Oni su zatražili pomoć naših vojnika iz baze Bašika i mi im pomažemo artiljerijskom vatrom tamo", izjavio je turski premijer Binali Jildirim.

U međuvremenu, u zapadnoj Iraku, ID militanti napali su grad Rutba, dizanjem u vazduh tri bombaša samoubice.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track