(VIDEO) SRAMOTNA ODLUKA SUDA: Teksas će pogubiti čoveka za zločin kome nije prisustvovao
Foto: BETA AP

Kontroverzna egzekucija

(VIDEO) SRAMOTNA ODLUKA SUDA: Teksas će pogubiti čoveka za zločin kome nije prisustvovao

Planeta -

Džefri Vud će sledeće nedelje, posle 20 godina provedenih u zatvoru, biti pogubljen u Teksasu i to zbog zločina koji nije počinio.

Vud je učestvovao u pljački prodavnice u trenutku kada je njegov partner ubio radnicu za pultom, Vud čak nije bio ni prisutan.

Za njega je rečeno kako ima IQ deteta, a 24. augusta će primiti smrtonosnu injekciju. On je osuđen na osnovu tzv. Zakona o učešću u zločinu, prema kojem se svaki učesnik u kriminalnoj aktivnosti koja završi smrtnim ishodom smatra krivim i odgovornim, bez obzira na njegovu nameru ili način na koji je učestvovao.

U januaru 1996. godine Vud je bio vozač automobila koji je bio parkiran ispred prodavnice na benzinskoj pumpi u gradu Kervilu. Njegov prijatelj, za koga je na sudu tvrdio da ga slabo poznaje, Danijel Renau ušao je u prodavnicu kako bi opljačkao sef s novcem.

Na sudu je rečeno kako je planirano da se pljačka odigra bez nasilja, ali je Renau ubio radnicu kada je odbila da mu preda novac.

Kako piše Skaj Njuz, Vud navodno nije znao da njegov saučesnik ima pištolj, a kada je čuo pucanj ušao u radnju i pomogao mu da pokrije nadzorne kamere i iznese sef s novcem. Uhapšeni su narednog dana, a Renau je pogubljen 2002. godine.

Danas advokati i odbrana 43-godišnjeg Vuda zahtevaju ukidanje presude smrtne kazne.

"Nikada se u SAD nije dogodilo pogubljenje čoveka koji je kriv ovoliko koliko Vud. Ovaj slučaj pokazuje koliki problem imamo sa zakonom o učešću, a sud ovo treba ozbiljno razmotriti", rekla je Kejt Blek, advokat.

Teksas inače prednjači po broju pogubljenja u SAD, a sudu su se obraćale i crkve, kao i Vudova kćerka tražeći neizvršavanje smrtne kazne.

"On jeste kriv, ali njegov zločin nije dovoljno veliki za smrtonosnu injekciju", dodala je Blek.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track