(VIDEO) SRLJAJU I NA BODLJIKAVU ŽICU: Žičani zid nije prepreka za očajne migrante
Foto: Reuters

Nezaustavljivi

(VIDEO) SRLJAJU I NA BODLJIKAVU ŽICU: Žičani zid nije prepreka za očajne migrante

Planeta -
Čitave porodice se provlače kroz žicu, deca izlaze izranavljenja, ali nema vremena za suze

HORGOŠ - Zid od bodljikave žice, koji Mađarska gradi na granici sa Srbijom da bi zaustavila prolaz migranata sa Bliskog istoka, još nije gotov, a već se pokazalo da nije prepreka za očajne migrante, odlučne da se dokopalju boljeg života.

Majka teši uplakanog mališana koji se izgrebao u bodljikavoj žici (Foto: Reuters)
Majka teši uplakanog mališana koji se izgrebao u bodljikavoj žici (Foto: Reuters)

Oni se provlače kroz bodljikavu žicu, makar ona bila visoka i četiri metra, i ulaze u Mađarsku. Ekipa Tanjuga naišla je u jednom voćnjaku, nedaleko od Horgoša, uz samu granicu sa Mađarskom, grupu izbeglica kako se odmaraju. Čim su ugledali novinarsku ekipu, na solidnom engleskom jeziku raspitivali su se kakva je situacija na prelazima i može li se bez problema preko granice. Kada su čuli da mađarska policija bez problema propušta ljude na svoju teritoriju, ali da ih odmah upućuje u obližnji Prihvatni centar, gde će morati da se registruju i da ostave otiske prstiju, samo su odmahnuli glavom.

Nema vremena za suze, porodica mora dalje (Foto: Reuters)

Kažu da su iz Sirije i da su na putu već tri sedmice. Ne žele u Prihvatni centar na mađarskoj strani zato što im je rečeno da će tamo morati da ostanu duže od sedam dana i da su u tom centru uslovi života veoma loši. Prijatelji koji su već u tom centru su ih, objašnjavaju, o tome obavestili SMS porukama - kažu da u sobama predviđenm za dvadesetak osoba boravi njih između 60 i 100, što ostanak čini neizdrživim.

Jedino je, kažu, dobro to što ih Mađari ne lišavaju ličnih stvari i mobilnih telefona. Ovoj grupi, inače, ne smeta to što bi im Mađari uzimali otiske prstiju, ali ne žele, tvrde, da u Prihvatnom centru "uzalod traće vreme".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Mi Sirijci smo jaki", rekao je jedan od njih pokazujući mišicu, a onda je ustao u i krenuo. Za njim su prema ničinoj zemlji krenuli i ostali. Usput su našli drvenu paletu, koju su naslonili na žicu i, pomažući jedan drugome, dok je jedan čuvao stražu i gledao levo i desno da ne naiđe neka patrola, preskočili je i nestali u obližnjoj šumi. Kranji cilj im je Nemačka. I baš kao na filmu, u trenutku kada je poslednji Sirijac iz grupe preskočio žičanu ogradu, začula se policijska sirena...

Za dvojicu policajaca koji su došli na lice mesta, bilo je kasno. Grupa Sirijaca je imala sreću jer ih je skrivala šuma.

http://www.youtube.com/watch?v=QJq1_qaCQdM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track